ÂYET-İ KERÎME
Ey Peygamber! Dinlerine uymadıkça Yahudiler de Hrıstiyanlar da senden asla hoşnut olmayacaklardır.
Bakara, 120.
HADÎS-İ ŞERİF
Dünya tatlı ve caziptir. Allah sizi dünyada egemen kılacak ve nasıl davranacağınıza bakacaktır. Dünyadan ve kadınlardan sakının.
Müslim, Rikak, 99.
SÖZÜN ÖZÜ
Bir düşünce için ölümü göze almak, kendini feda ediş değil; hayatı anlamlandırmaktır.
İsmet Özel
Kategori : / ÎMAN VE İSLÂM
Okunma Sayısı: 2121
Yazar: Ebubekir Sifil
HANGİ HUMEYNİ? (2)

HANGİ HUMEYNİ? (2)Hu­mey­ni­’nin “mu­ha­lif­le­r” hak­kın­da söy­le­dik­le­ri­ni ak­tar­ma­ya de­vam edi­yo­ruz:

“(…) Bi­zim dı­şı­mız­da­ki­ler (İmâ­miy­ye mez­he­bi­ne men­sup ol­ma­yan­lar, E.S) “müs­lü­ma­n” ol­sa­lar bi­le bi­zim kar­deş­le­ri­miz de­ğil­dir. Do­la­yı­sıy­la (yu­ka­rı­da zik­ret­ti­ği­miz) o ri­va­yet­ler, di­ğer ri­va­yet­ler­de ge­çen “müs­lü­ma­n” ta­bi­ri­ni açık­la­mak­ta­dır. Bu­na gö­re gıy­be­tin ha­ram­lı­ğı, di­ğer­le­riy­le is­la­mî-ima­nî kar­deş­lik ba­ğı bu­lu­nan “müs­lü­ma­n”­a mah­sus­tu­r…

“2)(…) İl­gi­li ri­va­yet­le­re in­saf­la ba­kan kim­se­nin, on­la­rın gıy­be­ti­ni yap­ma­nın ha­ram­lı­ğı­na de­la­let et­me­dik­le­rin­den şüp­he et­me­si uy­gun de­ğil­dir. Hat­ta il­gi­li de­lil­le­rin ta­ma­mı­nın bir ara­da de­ğer­len­di­ril­me­si du­ru­mun­da, bu de­lil­le­rin za­hi­ri­nin, an­cak “hak imam­la­ra dost olan mü­’mi­n”­in gıy­be­ti­nin ha­ram ol­du­ğu­nu an­lat­tı­ğın­dan şüp­he et­me­si uy­gun de­ğil­dir.

“(…) Hat­ta çe­şit­li bab­lar­da zik­re­dil­miş bu­lu­nan ri­va­yet­le­re ba­kan­lar, mu­ha­lif­le­rin giz­li ku­sur­la­rı­nı araş­tı­rıp or­ta­ya dök­me­nin ve on­la­rı çe­kiş­tir­me­nin ce­va­zın­dan şüp­he et­mez. Hat­ta ma­sum imam­lar, on­la­ra çok­ça ta­’n et­miş ve çok­ça la­net oku­muş­tur.

“E­bû Ham­za, Ebû Ca­’fe­r’­den şöy­le ri­va­yet et­miş­tir: “Ba­zı ar­ka­daş­la­rı­mız ken­di­le­ri­ne mu­ha­le­fet eden­le­re büh­tan edip na­mus­la­rı­na if­ti­ra atı­yo­r” de­dim. “Bu­nu yap­ma­mak da­ha gü­zel­di­r” di­ye mu­ka­be­le et­ti, son­ra da şöy­le de­di: “Ey Ebû Ham­za! Bi­zim şia­mız ha­riç in­san­la­rın ta­ma­mı ba­ği­le­rin ço­cuk­la­rı­dır.”

“Bu ri­va­ye­tin açık ifa­de­si, on­la­ra büh­tan et­me­nin ve na­mus­la­rı­na if­ti­ra at­ma­nın ca­iz ol­du­ğu­nu, an­cak bu­nu yap­ma­ma­nın da­ha gü­zel ol­du­ğu­nu gös­ter­mek­te­dir. An­cak -ba­zı du­rum­lar dı­şın­da-bu ri­va­yet müş­kil­dir. Bu­nun­la bir­lik­te si­ret de on­la­rın gıy­be­ti­ni yap­ma­nın ce­va­zı­nı gös­ter­mek­te­di­r…­”

Evet, ne­re­sin­den ba­kar­sak ba­ka­lım, bu ifa­de­le­ri, bi­ze pro­pa­gan­da edi­len “kar­deş­li­k” yak­la­şı­mıy­la, dil­ler­den dü­şü­rül­me­yen “Üm­me­t’­in vah­de­ti­” vur­gu­suy­la bağ­daş­tı­ra­bil­mek ke­sin­lik­le müm­kün de­ğil.

Ön­ce­ki ya­zı­dan iti­ba­ren-an­la­mı ih­lal et­me­ye­cek şe­kil­de at­la­ya­rak-nak­let­tik­le­rim, Üm­me­t’­in, İma­miy­ye dı­şın­da ka­lan ka­hir ek­se­ri­ye­ti­nin “mü­’mi­n” de­ğil, “müs­lü­ma­n” ol­du­ğu inan­cı üze­ri­ne bi­na edil­miş hü­küm­ler­dir. Gıy­bet­le­ri ya­pı­la­bi­lir, na­mus­la­rı­na dil uza­tı­la­bi­lir, ken­di­le­ri­ne if­ti­ra atı­la­bi­lir.

Bi­zim al­gı­mız­da mü’­min ol­ma­dan müs­lü­man olun­maz, müs­lü­man ol­mak da mü’­min ol­ma­nın gös­ter­ge­si­dir. An­cak İma­mi­ye Şia­sı sa­de­ce ken­di­le­ri­nin “mü­’mi­n” ol­du­ğu­nu, Üm­me­t’­in ge­ri ka­lan kıs­mı­nın­sa sa­de­ce “müs­lü­ma­n” ol­du­ğu­nu söy­ler. Bu­ra­da­ki “müs­lü­man­lı­k” ke­sin­lik­le bi­zim an­la­dı­ğı­mız­dan fark­lı­dır. İma­miy­ye nez­din­de “i­ma­me­t”­e inan­mak ima­nın şart­la­rın­dan ol­du­ğu için, bu inan­ca sa­hip ol­ma­yan­lar “mü­’mi­n” de­ğil, “müs­lü­ma­n”­dır. Pe­ki bu­nun an­la­mı ne­dir?

Bu­nun an­la­mı­nı, İma­miy­ye­’ye gö­re “i­ma­n” ve “is­la­m” kav­ram­la­rı­nı, ara­la­rın­da­ki fark­la­rı ve bu sı­fat­la­rı ta­şı­yan­la­rın uh­re­vî akı­bet­le­ri­nin ne ol­du­ğu­nu iler­le­yen ya­zı­la­ra bı­rak­mak du­ru­mun­da­yım. Yi­ne önü­müz­de­ki gün­ler­de Hu­mey­ni­’nin ko­nuy­la il­gi­li ola­rak baş­ka eser­le­rin­de söy­le­dik­le­ri­ni de ak­ta­ra­ca­ğım.

Yazının kaynağına ulaşmak için tıklayınız.

Yazar: Ebubekir Sifil
03-04-15
E mail: gazetevahdet.com
 
 
Yorumlar: 0
Bu yazı için henüz yorum yapılmamıştır.
HANGİ HUMEYNİ? (2)
Online Kişi: 14
Bu Gün: 192 || Bu Ay: 8.004 || Toplam Ziyaretçi: 2.240.572 || Toplam Tıklanma: 52.358.855