ÂYET-İ KERÎME
Ey Peygamber! Dinlerine uymadıkça Yahudiler de Hrıstiyanlar da senden asla hoşnut olmayacaklardır.
Bakara, 120.
HADÎS-İ ŞERİF
Dünya tatlı ve caziptir. Allah sizi dünyada egemen kılacak ve nasıl davranacağınıza bakacaktır. Dünyadan ve kadınlardan sakının.
Müslim, Rikak, 99.
SÖZÜN ÖZÜ
Bir düşünce için ölümü göze almak, kendini feda ediş değil; hayatı anlamlandırmaktır.
İsmet Özel
Kategori : TÂRİH / DÜNDEN BUGÜNE
Okunma Sayısı: 5418
Yazar: Kamil Yeşil
TÜRKİYE'DE İSLÂMCILIĞIN KISA TARİHİ-4 (Meşhur kalemler)

O dönem kimler vardı?

80 öncesinde 40 bin satan bu dergilerde kimler vardı, bir hatırlayalım.

 


Ali Bulaç

1951, Mardin doğumlu. İlk ve orta öğrenimini Mardin'de tamamladıktan sonra, İstanbul Yüksek İslâm Enstitüsü (1975) ve İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü'nü bitirdi (1980). Bir süre Fikir ve Sanatta Hareket dergisinde çalıştıktan sonra aylık Düşünce dergisini çıkardı. Hareket, Düşünce, Tevhid, Hicret, Yeni Zemin, Nehir, Bilgi ve Hikmet dergileri ile Millî Gazete, Yeni Şafak ve Zaman gazetelerinde yazdı. Zaman gazetesinde köşe yazarlığı yapıyor.

Eserlerinden bazıları  : İslamın Anlaşılması Üzerine, İslam Dünyasında Düşünce Sorunları, Çağdaş Kavramlar ve Düzenler , İslâm Dünyasında Toplumsal Değişme, Kur'an-ı Kerim'in Türkçe Meali.
 
Hüsnü  Aktaş

1950, Askeriye köyü / Burdur doğumlu. Ankara Üniversitesi DTCF Alman Dili ve Edebiyatı Bölümü'nde bir süre okudu. Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nden mezun oldu (1973). Ankara akıllar Genel Müdürlüğünde Daire Başkanlığı, Adapazarı Akademisinde Kütüphane Müdürlüğü yaptı. Resmî eğitim okulları yanı sıra özel eğitim gördü (1969-73).

Yeni Ölçü dergisinin genel yayın müdürlüğünü  yaptı (1974-1979). 1979 'dan itibaren har.. Şûra, Hicret, Tevhid gazetelerinde, Milli Gazete'de müstear isimlerle, yazarlığı ve Fıkıh Köşesi'nde Fıkıh uzmanı  olarak hizmet verdi. Vahdet gazetelerinde köşe yazarlığı yaptı. Kelimeler ve Kavramlar kitabıyla TYB 1983 fikir ödülüne layık görüldü. Halen Misak dergisini çıkarmaktadır.

ESERLERİ: Medenî Vahşet, Fıkhi Meseleler, Emanet ve Ehliyet

Selahaddin Eş Çakırgil  

1948 Muradbeyli köyü / Kavak / Samsun doğumlu. Hukukî sıkıntılar sebebiyle, yazılarında gerçek adı dışında S. Muradbeyli, Selahaddin E. Çakırgil, E. Selahaddin gibi değişik imzalar kullandı. Ankara Sağlık Meslek Okulu'nu bitirdikten sonra, çeşitli hastanelerde laboratuarlarında çalıştı. 1967'de fark derslerini dışardan vererek liseyi, 1973 yılında İ.Ü. Hukuk Fakültesi'ni bitirdi. 1965'lerden itibaren, Yeni İstanbul. Sabah ve Bugün gazetelerinde yazmaya başladı. 12 Mart darbesi sonrası Bâb-ı Âli'de Sabah gazetesinde, haftalık Ufuk ve Sebil gazetelerinde de yazdı. 1974 sonunda geçtiği Millî Gazete'deki yazılarında 163.maddeden 14 ay hapis cezası aldı, bu cezasını 1977-78'de, Paşakapısı, Şile ve Gebze cezaevlerinde çekti. 1978-80 arası haftalık Tevhîd ve Hicret dergilerinin sorumluluğunu fiilen üstlendi. Bu dönemde pek çok yazısından dolayı, yine 163. maddeye muhalefetten, 15 yıl hapse mahkûm edildi. İran'da, İslam Cumhuriyeti'nin Sesi radyosunda Türkçe programlar hazırladı; Kudüs Yolu, İslam Çağrısı ve Kayhan gibi Türkçe gazete ve dergilerin yayımını üstlendi.

ESERLERİ:

Kavşak Noktasında Türkiye'nin Siyasî  Görünüşü (2cilt), Müslüman Türkiye Mücadelemiz.

Yılmaz Yalçıner

1946, Hacettepe /Ankara doğumlu. Ankara Erkek Lisesi'ni bitirdikten sonra bir süre Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde okudu (1967), İstanbul Üniversitesi Gazetecilik Yüksek Okulu'ndan mezun oldu (1972). Bugün. Bizim Anadolu ve Son Havadis, Sebil (haftalık) gazetelerinde ressam, sayfa sekreteri, köşe yazarı ve yazı işleri müdürlüğü gibi çeşitli görevler üstlendi. Milli Gazete ve Yeni Devir'de misafir gazeteci olarak çalıştı. Ankara'da Kııva-yı Milliye (1965). Milli Adım (1966) ve Vesika (1975) adlı ay lık dergileri çıkardı. 1978 yılında haftalık Şûra, arkasından 1979 yılında Tevhid adlı gazeteleri çıkardı. Bu gazeteleri hemen her sayısının o tarihlerdeki ünlü 163. madde dolayısıyla toplatılması Yalçıner'in bu maddeden toplam 10 yıl 7 ay ceza almasıyla sonuçlandı. 1980 darbesinden sonra uçak kaçırmaktan 36 yıla mahkûm oldu. 11 yıl cezaevinde kaldı. 1991 yılında şartlı tahliye ile serbest bırakıldı. Haftalık Cuma dergisi ile Akit gazetesinde yazıyor. Yokuşlarda Susamak (1975) adlı romanı yayımlanmış ilk eseridir.

Ali Ünal (Fatih Selim)

1955, Dereköy / Eşme Uşak doğumlu. Konya İmam-Hatip Okulu, Erzurum Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunu. Adapazarı

DMMA'da   İngilizce   okutman, Kuleli  Askerî    Lisesi'nde  yedek  subay öğretmen,   İnsan   Yayınları'nda yazar-mütercim-editör olar görev yaptı. Düşünce, Milli Gazete, Yeni Devir, Sebil, Şura, Tevhid, Hicret, dergi ve gazetelerinde yer aldı. 1996 yılından itibaren Zaman gazetesinde araştırmacı-yazar olarak çalışmalarını sürdürmektedir.

ESERLERİ:

Din  Nedir?, Tevhid ve Şirk, İslâm   Temel İlkeler, Mekke ' Rasullerin Yolu, Kur'ân'da Temel Kavramlar

ÇEVİRİ: Şeriati’den Hacc, Marksizm Diğer  Batı  Düşünceleri   
 

Sedat Yenigün

1950’de Erzincan’da doğdu. Ailesiyle birlikte İstanbul’a göç eden Yenigün, liseyi Vefa Lisesi’nde okudu. Milli Türk Talebe Birliği ile temasa geçerek MTTB’nin faaliyetleri içerisinde aktif görevler aldı. MTTB içerisinde okuma grupları ve kitap kulübü kurup, İslam dünyasının yakından tanıdığı Seyyid Kutup, Mevdudi, Abdülkadir Udeh, Ali Şeraiti, Muhammed Hamidullah, Malik bin Nebi gibi düşünürlerin kitaplarını gençlerle buluşturdu. 1977’de yayın hayatına başlayan aylık İslami Hareket dergisinin kurucuları arasında yer aldı. Üç yıl yayın hayatını sürdüren dergide yazılar yazan Sedat Yenigün, Düşünce, Tevhid dergileri ve Milli Gazete’de de köşe yazıları yazdı. Sedat Yenigün, devlet okulunda öğretmen olması nedeniyle, Mengüç Yenigün müstearıyla yazılar yazdı.

İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakülte’sini bitirdikten sonra Darüşşafaka Lisesi’nde hitabet hocalığı, Zeytinburnu İhsan Mermerci Lisesi’nde edebiyat öğretmenliği ve idarecilik yaptı.  5 Temmuz 1980’de kimliği belirsiz kimseler tarafından şehid edildi.

Yazının kaynağına ulaşmak için tıklayınız.

NOT: Bu bilgileri sayfamıza almak, okuyucularımızın nazarlarına sunmak, adı geçen yazarların bütün görüşlerini tasvip ve tasdik ettiğimiz mânâsına gelmez. Maksadımız Türkiye'de yaşanan İslâmcılık vetiresinin okuyucularımız tarafından özet halinde de olsa bilinmesine yardımcı olmaktır. Bu hadiseler yaşanmıştır ve adı geçen yazarlar bir şekilde gençliği etkilemişlerdir. (Doğruluş)

Yazar: Kamil Yeşil
01-10-11
E mail: dünyabizim.com
 
 
Yorumlar: 0
Bu yazı için henüz yorum yapılmamıştır.
TÜRKİYE'DE İSLÂMCILIĞIN KISA TARİHİ-4 (Meşhur kalemler)
Online Kişi: 30
Bu Gün: 504 || Bu Ay: 5.894 || Toplam Ziyaretçi: 2.214.668 || Toplam Tıklanma: 52.113.314