ÂYET-İ KERÎME
Ey Peygamber! Dinlerine uymadıkça Yahudiler de Hrıstiyanlar da senden asla hoşnut olmayacaklardır.
Bakara, 120.
HADÎS-İ ŞERİF
Dünya tatlı ve caziptir. Allah sizi dünyada egemen kılacak ve nasıl davranacağınıza bakacaktır. Dünyadan ve kadınlardan sakının.
Müslim, Rikak, 99.
SÖZÜN ÖZÜ
Bir düşünce için ölümü göze almak, kendini feda ediş değil; hayatı anlamlandırmaktır.
İsmet Özel
Kategori : İKTİBAS / Muhtelif Mevzûlar, Yazarlar, Yazılar
Okunma Sayısı: 419
Yazar: Sefa Saygılı
ZEKÂ GELİŞTİREN AKTİVİTELER

ZEKÂ GELİŞTİREN AKTİVİTELERTablet, cep telefonu, TV ve internet oyunları bağımlılık yapıyor. Bunun yerine zekâ geliştiren etkinlikler, araştırmalar, çalışmalar yapmayı tercih edebiliriz. Ölçüsüz ve sınır koymaksızın oyun oynayan çocuk, oyun bağımlısı olur; ders ve kitap okumaktan zevk almaz.

Çocukları okuma, araştırma, proje üretme, spor gibi hobiler edinmeye teşvik etmeli ve ısrar etmeli, cep telefonu oyunlarına sınır koymalıdır.

Neden Japonya, Almanya, Amerika’ya göre az okuyoruz?

Her yıl alınan patent sayısı, neden gelişmiş ülkelerden daha düşük?

Ürettiğimiz proje sayısı neden kalkınmış ülkelerin gerisinde?

PISA sınavlarında neden istediğimiz yerde değiliz?

Eğitimde verimliliği artırmak için neler yapılmalı?

Prof. Dr. Gerd Kempermann beyinde hücre pınarları olduğunu keşfetti, hipokampusta her gün yeni hücre doğuyor. Yeni şeyler öğrenirsek bu hücreler beyne dâhil olur, yoksa sabun köpüğü gibi kaybolup giderler. Yani yeni doğan hücreleri kullanmayanlar, o hücrelerin cenazesini kaldırırlar.

Prof. James Watson; “Yaşlı beyinlerin de yeni nöronlar üretme yeteneği var” diyor ve beyinde hücre üretiminin ömür boyu sürdüğünü ifade ediyor. (*)

HER ÇOCUK DAHA ZEKİ OLABİLİR

Zekâ geliştirici çalışmalar yapmak beyin için çok önemli. Önce çocuklarımıza daha zeki olabileceklerini öğretmek lazım, yaşlılara Alzheimer olmadan bunu önleyici beyin aktiviteleri olduğunu anlatmak lazım.

Prof. James Flyn, beyin ve hafıza kaslarını kol ve ayak kaslarına benzetir. Spor yapan insanın vücut kasları gelişir, yapmayanın zayıflar. Beyin ve hafıza aktiviteleri de beyin ve hafıza kaslarını güçlendirir, zekâyı artırır.

Daha zeki olmak isteyenler aşağıdaki beyin sporlarını önemsemeli:

Okumak, düşünmek, hayal kurmak, proje yapmak, bilimle uğraşmak, dil öğrenmek, problem çözmek, yazı yazmak, proje hayata geçirmek için çaba harcamak, spor ve egzersiz yapmak, aile içi sohbet etmek, çocuklara faydalı bilgiler öğretmek, fen bilimleri öğrenmek, matematik çalışmak, gezi ve gözlemler yapmak, dini bilgiler öğrenmek; sure, şiir, vecize, atasözü ezberlemek, resim, grafik, şema yapmak, resimlerle öğrenmek, harita ile ders çalışmak; şiir, hikâye ve masal yazmak, roman tasarlamak; yeni şeyler düşünmek, öğrendiklerini uygulamak, deney yapmak, ilahi ve klasik müzik dinlemek, enstrüman çalmak…

Zekâ geliştirici aktiviteler teşvik edilmeli, çocukların boş zamanlarını ve tatillerini verimli kullanmaları için tavsiyelerde bulunulmalı.

Her gün beyinde yeni hücre doğduğuna göre her gün beyin faaliyetleri yaparak bu hücreleri beyne kazandırabiliriz. Aksi hâlde beyinde hücre israfı yapılmış olur.

Çocukların zevkle yapabilecekleri beyin aktiviteleri seçilmeli, spor aktivitelerinin arasına dil geliştiren kitaplar okutulmalı, sayısal çalışmalar yaptırılmalı.

Çocuklara ilgi duydukları alanda yazılmış kitaplar tavsiye edilmeli ve okumaları sağlanmalı. Öğretmenler öğrencilere tatilde okuyabilecekleri kitap tavsiye etmeliler, okunan kitaplarla ilgili kompozisyon yazdırılmalı, sözlü sunum yaptırılmalı ve bu etkinlikler not verilerek veya ödüllendirilerek desteklenmeli. Hem okuma kültürü gelişir hem de çocukların zekâsı keskinleşir.

Fenciler, alanlarında araştırmalar, projeler yaptırmalılar.

Teknoloji ve tasarım dersi öğretmeni de icat, buluş, keşif yapan bilim adamları ile ilgili araştırmalar önermeliler.

HEDEFLER BİZİ HAREKETE GEÇİRİR

Özellikle öğrencilerin zayıf oldukları derslerle ilgili araştırmalar vermeli. Hem zayıf dersler iyileşir hem zekâ gelişir.

Akıllı adam işine sonunu düşünerek başlar. Araştırmalar, dersler, kitaplar, bulmacalar, ansiklopedik bilgiler… Hepsi zekâmızı geliştirir.

Çocuklarımıza sorumluluk duygusu kazandırmalı. Onlara, okul bitince ne olacaksın, bugünü nasıl daha iyi değerlendirebilirsin sorularını sormalı ve cevaplarını dinlemeli.

Akıllı adam işlerini önem sırasına göre yapar. Öğrencinin en önemli işi dersleridir.

Çoğu çocuk ve genç, gelecekleri ile ilgili hedef belirlemiyor, sorumsuz ve sorunlu yetişiyor.

İnsanları harekete geçiren aldıkları kararlardır. Bir öğrenci kendini geçmek ve notlarını yükseltmek için hedefler belirler ve kararlar alırsa harekete geçer.

Hedefi olmayan yelkenliye hiçbir rüzgâr yardım etmez.

Yarınlar, rahatını feda edebilenlerindir.

Hiç kimse başarı merdivenlerini elleri cebinde tırmanmamıştır.

Her gün doğan beyin hücrelerini beynine kazanabilmek için yeni beyin aktiviteleri belirlemeli.

Aslında beyin öğrenmeyi ödüllendirir. Rabbimiz harika bir sistem kurmuş. Beynimiz melatonin, endorfin, dopamin, seratonin gibi mutluluk veren sıvılar salgılayarak öğrenmeyi, başarıyı ve iyilikleri ödüllendirir.

Allah insan beynini öğrenme programlı yaratmış. Beyin bilgiyle gelişir. Allah kitap göndermiş, okumayı emrediyor. Başarılı ve mutlu olmanın yolu öğrenmekten geçer.

Okumak, bilim insanı yükseltir. Allah insanı olgunlaştıracak, yükseltecek emirler veriyor kitabımızda.

Zekâ geliştirici etkinlikler TYT, AYT, LGS, hayat ve ahiret sınavına hazırlanmak; bilgisayar, cep telefonu ve internet oyunları oynamaktan çok daha iyidir.

(*) Dehanı Keşfet, Zekânı ve Hafızanı Geliştir. Prof. Sefa Saygılı, Dr. Ali Akben, A. E. Kavaklı, Hayat yayınları, s.10

Yazının kaynağına ulaşmak için tıklayınız.

Yazar: Sefa Saygılı
10-07-21
E mail: yeniakit.com
 
 
Yorumlar: 0
Bu yazı için henüz yorum yapılmamıştır.
ZEKÂ GELİŞTİREN AKTİVİTELER
Online Kişi: 30
Bu Gün: 604 || Bu Ay: 9.140 || Toplam Ziyaretçi: 2.220.565 || Toplam Tıklanma: 52.160.707