ÂYET-İ KERÎME
Ey Peygamber! Dinlerine uymadıkça Yahudiler de Hrıstiyanlar da senden asla hoşnut olmayacaklardır.
Bakara, 120.
HADÎS-İ ŞERİF
Dünya tatlı ve caziptir. Allah sizi dünyada egemen kılacak ve nasıl davranacağınıza bakacaktır. Dünyadan ve kadınlardan sakının.
Müslim, Rikak, 99.
SÖZÜN ÖZÜ
Bir düşünce için ölümü göze almak, kendini feda ediş değil; hayatı anlamlandırmaktır.
İsmet Özel
Kategori : DÜNYADA NELER OLUYOR / AMERİKA
Okunma Sayısı: 1183
Yazar: Abdullah Muradoğlu
WASHİNGTON ROMA'NIN SON GÜNLERİ GİBİ...

WASHİNGTON ROMA'NIN SON GÜNLERİ GİBİ... 2018 yılı Trump için iyi başlamadı. Gazeteci Michael Wolf’un kaleme aldığı “Gazap ve Öfke: Trump’ın Beyaz Sarayı’nın İçinden” başlıklı kitabı Beyaz Saray’daki entrikalar ve güç savaşlarıyla ilgili sırları ortaya saçtı. İddialara bakılacak olursa, Washington’da durum adeta “Roma İmparatorluğu’nun son günlerini andırıyor. Kitaptaki bazı bilgiler Robert Mueller’ınyürüttüğü “Rus bağlantısı” ile ilgili soruşturma için kritik önemde. Trump’ın  eski Baş Stratejisti Steve Bannon kaynaklı iddialar soruşturmanın parçası olacak gibi görünüyor.  Bannon’ın Trump’ın oğlu Don JuniorTrump ve damadı Jared Kushner hakkında söyledikleri yenilir yutulur cinsten değil. Bu isimlerin Ruslarla yaptığı görüşmeleri haince bulan Bannon görüşmelerden “FBI”ın haberdar edilmesi gerektiğini bile söylemiş.

İddialar karşısında bir tweet atan Trump ise “Wolff bu sıkıcı ve yalan kitabın satılması için hikayeler uyduran tam bir eziktir. Kovulduğu zaman ağlayan ve işi için yalvaran Steve Bannon’ı kullandı. Şimdi ise Şapsal Steve bir köpek gibi herkes tarafından terk edildi. Çok kötü” dedi. Beyaz Saray’da 7 ay kadar görev yaptıktan sonra, “Küreselci” ekip tarafından kovulan Bannon,  radikal Sağ’ın yayın organı olan “Breitbart News’ın başına geçmişti. Bannon, Trump adına Cumhuriyetçi Parti’nin ana akım liderliğine savaş açmıştı. Amerikan medyasına göre Bannon’ın finansörleri milyarder yatırımcı Robert Mercer ve kızı Rebekah Mercer ile “İsrail Lobisi”nin önde gelen isimlerinden Sheldon Adelson idi. İki isim Trump’ın mega-bağışçılarıydı. Robert Mercer, “Breitbart News”in de finansörüydü.

Bannon, 2018’de yapılacak Senato kısmi seçimlerinde, Cumhuriyetçi Parti’nin Senato Liderliği’nin desteğini alan adayların karşısına Trump’ın gündemine bağlı isimleri rakip olarak çıkaracağını ilân etmişti. Bannon’ın ilk icraatı, 12 Aralık 2017’de yapılacak olan Alabama Senatörlüğü için fanatik bir Evanjelik Hıristiyan olan Roy Moore’u sahneye sürmek oldu. Cumhuriyetçi Parti’nin Senato Liderliği ve Trump ise Luther Strange’ı desteklediler. Ön seçimlerde Strange kaybetti, Moore kazandı. Bannon ilk zaferini böylece kazanmış oldu.

Bannon’ın Cumhuriyetçi Parti liderliğine karşı yürüttüğü harekâta karşı Trump’ın açık bir tavır almaması, “Bannon’a onay” olarak algılandı. Cumhuriyetçi Parti de boş durmadı. Önce Sheldon Adelson Kasım 2017’de yaptığı açıklamada, Bannon’ın parti liderliğine açtığı savaşa destek vermediğini bildirdi. Adelson’lar 2018 seçimleri için McConnel’i destekleyeceklerini ilân ettiler. Ardından Robert Mercer, Bannon ile arasına kalın bir çizgi çeken açıklama yaptı. Mercer, “Breitbart News”deki hisselerini kızı Rebekah’ya devredeceğini de kaydediyordu.

Siyasi arenada Trump adına savaşan gladyatör gibi davranan Bannon ilk muharebesini 12 Aralık’taki Alabama seçimlerinde kaybetti. Moore hakkındaki “cinsel taciz” iddiaları bu yenilgide önemli rol oynadı. 30 yıldır Cumhuriyetçilerin elinde olan Senato koltuğunu Demokrat adayın kazanması Trump için ağır darbe oldu. Trump 2018 veya 2020 seçimlerinde Bannon ile savaş kazanamayacağını anlayarak Cumhuriyetçi Parti’nin ana akım liderliğiyle uzlaşma eğilimine girdi. Wolf’un kitabı, Trump ve Bannon arasındaki ilişkinin bitirilmesi için vesile oldu. Trump yayımladığı tweetle Bannon’ın kendi üssünü temsil etmediğini duyurdu. Bu arada Rebekah Mercer de açıklama yaparak ailesinin Bannon’ı desteklemediğini bildirdi.

Bu arada Bannon’ın “Breitbart News”daki konumu tartışmaya açıldı. Birçok yorumcuya göre Bannon için yolun sonu göründü. Öyle anlaşılıyor ki “Gazap ve Öfke” çok can yakacak. Amerikalı bir okur ise, kitaptaki skandallarla ilgili hislerini şu cümlelerle anlatıyordu:

“Skandallar havai fişek gibi. Bir tarafı seçmek zorunda değilsiniz, sadece arkanıza yaslanın ve şovun tadını çıkarın”.

Yazının kaynağına ulaşmak için tıklayınız.

Yazar: Abdullah Muradoğlu
09-01-18
E mail: yenisafak.com
 
 
Yorumlar: 0
Bu yazı için henüz yorum yapılmamıştır.
WASHİNGTON ROMA'NIN SON GÜNLERİ GİBİ...
Online Kişi: 18
Bu Gün: 598 || Bu Ay: 9.821 || Toplam Ziyaretçi: 2.201.647 || Toplam Tıklanma: 51.946.639