ÂYET-İ KERÎME
Ey Peygamber! Dinlerine uymadıkça Yahudiler de Hrıstiyanlar da senden asla hoşnut olmayacaklardır.
Bakara, 120.
HADÎS-İ ŞERİF
Dünya tatlı ve caziptir. Allah sizi dünyada egemen kılacak ve nasıl davranacağınıza bakacaktır. Dünyadan ve kadınlardan sakının.
Müslim, Rikak, 99.
SÖZÜN ÖZÜ
Bir düşünce için ölümü göze almak, kendini feda ediş değil; hayatı anlamlandırmaktır.
İsmet Özel
Kategori : SANAT / ŞEHİR ve MÎMÂRÎ
Okunma Sayısı: 2615
Yazar:
ANTALYA'NIN FETHİNİN 810. YILI KUTLANDI

ANTALYA'NIN FETHİNİN 810. YILI KUTLANDI

Antalya'nın Fethi görkemli bir şekilde kutlandı

Antalya'yı fetheden Selçuklu Sultanı ruhuna Akdenize ıslıklı ok fırlatıldı

Bu yıl 810'uncusu kutlanan Fetih kutlamaları renkli görüntülere sahne oldu

Antalya'yı fetheden Selçuklu Sultanı I. Gıyaseddin Keyhüsrev ruhuna, okçular denize ıslıklı ok fırlattı

Antalya Valisi Münir Karaloğlu:

"Bu şehir bize altın tepsiyle hediye edilmedi"

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel:

"Vefamızı göstermiş bulunuyoruz"

ANTALYA - Antalya'nın Fethi'nin 810'uncu yıl kutlamaları renkli görüntülere sahne oldu. Tarihi kale ve surlar etrafından kortej yürüyüşüyle başlayan Fetih kutlamalarında, mehter takımı, kılıç kalkan ekipleri ve okçuların gösterileri büyük beğeni topladı. Kutlamalarda ayrıca Antalya'yı fetheden Sleçuklu Sultanı I. Gıyaseddin Keyhüsrev ruhuna denize okçular tarafından ıslıklı ok fırlatıldı.

5 Mart 1207 tarihinde Selçuklu Sultanı I. Gıyaseddin Keyhüsrev tarafından fethedilen Antalya'nın, fethi için büyük bir kutlama organizasyonu gerçekleştirildi. Geçmiş yıllarda sessiz sedasız kutlanan Antalya'nın Fethi'nin 810'uncu yılının kutlamaları ise bayram kutlamalarını aratmadı.

Antalya Valili ve Büyükşehir Belediyesinin ortaklaşa organize ettiği fetih kutlamalarına, Antalya Valisi Münir Karaloğlu, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Tugay ve Garnizon Komutanı Piyade Albay Tahir Savran, Antalya Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Solmaz, Ak Parti Antalya milletvekilleri Sena Nur Çelik, Hüseyin Samani ve İbrahim Aydın'ın yanı sıra şehit aileleri, gaziler, yöresel kıyafetleriyle halk oyunu ekipleri, dernekler, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

"Bu şehir bize altın tepsiyle hediye edilmedi"

Kutlamalar öncesi konuşan Antalya Valisi Münir Karaloğlu, Antalya'nın dünyanın en güzel şehirlerinden bir tanesi olduğunu belirterek, bunun kıymetinin bilinmesi gerektiğini vurguladı. Antalya için ecdada borçlu olduklarını kaydeden Karaloğlu, Dünyanın en güzel şehirlerinden birisinde huzur ve barış içerisinde yaşıyorsak bunu dedelerimize ve atalarımıza borçluyuz. Bu topraklar tesadüfen bizim olmadı, altın tepsi içerisinde getirilip bize hediye etmediler" dedi. Karaloğlu ayrıca gençlere de nasihatlerde de bulunarak "Sevgili gençler 5 Mart 1207 tarihini unutmayın, zihninize kazıyın. Çünkü o tarihten itibaren Antalya vatan yurdu oldu" diye konuştu. Münir Karaoğlu şunları söyledi: "Bugün fetih kutlamalarını yaparak bu toprakları bize vatan kılan atamıza vefa borcumuzu ödemek istiyoruz. 5 Mart 1207 tarihinin unutulmaması gerekiyor. O tarihten bu yana Antalya, Türk yurdu, vatan, Türkistan yurdu... 1. Gıyaseddin Keyhüsrev 1207 yılında bizim 'Kaleiçi' diye bildiğimiz yere geldi. 2 ay süreyle kuşattı. Kaleye girmek kolay olmadı. Yoğun bir okçu atışı ile sura kurulan merdivenlerle akıncılar kaleye tırmandı. O hengamede Antalya burçlarına ilk sancağı, yiğit, mücahidimiz, akıncımız Hüsameddin Yavlak Aslanbey dikmiştir. Kentin ilk valisi de Ertokuş Bey'dir. 22 yıl Antalya'yı yönetmiş ve önemli eserler ortaya koymuştur. Antalya'yı fethedenlere 810 yıl sonra dua ediyoruz, rahmet ediyoruz ve vefa borcumuzu ödüyoruz."

"Vefamızı göstermiş bulunuyoruz"

Antalya Büyükşehir Belediyesi Başkanı Menderes Türel ise kutlamaların 810 yıl sonra görkemli bir şekilde kutlandığına dikkat çekti. I. Gıyaseddin Keyhüsrev'e vefa borçlarının olduğunu kaydeden Türel, "Vakit ecdattan bayrağı devralma vaktidir. İşte bugün burada bayrağı devraldığımızı, vefamızı ve kararlılığımızı göstermiş bulunuyoruz. Anadolu ve Antalya Türk yurdu haline geldiyse bu büyük ecdadın sayesindedir. Tarihten ders almak boynu uzun borcudur" dedi.

Büyük beğeni topladı

Cumhuriyet Meydanı'nda 09.30'da Türk bayrakları ile Selçuklu flamalarıyla başlayan kortej yürüyüşünün ardından Karaoğlan Parkı'na gelindi. Burada devam eden kutlamalar Fetih suresinin okunuşuyla başladı. Ardından geçilen kutlama etkinliklerinde kılıç kalkan, mehteran takımı ile okçu ekiplerinin gösterileri vatandaşların büyük beğenisini topladı.

Keyhüsrev ruhuna denize ıslıklı ok atıldı

5 Mart 1207 tarihinde Antalya'yı fetheden isim olan I. Gıyaseddin Keyhüsrev için okçuları sur kenarına gelerek ıslıklı oklarını denize yöneltti. Okçular, Keyhüsrev ve tüm Osmanlı şehitlerinin ruhuna ithafen ıslıklı oklarını denize fırlattı. Ok atma merasiminde ayrıca Vali Münir Karaloğlu ile Ak Parti Antalya Milletvekili Hüseyin Samani de 'Ya Hak' diyerek ok fırlattı.
Ardından mehteran takımının gösterileriyle son bulan kutlama Antalya Kültür Merkezi'ndeki etkinliklerle devam etti. Kutlamalar 5 Mart'ta Uluslar arası Runatolia koşusu ile son bulacak.

Yazının kaynağına ulaşmak için tıklayınız.

Yazar:
05-03-17
E mail: haberler.com
 
 
Yorumlar: 0
Bu yazı için henüz yorum yapılmamıştır.
ANTALYA'NIN FETHİNİN 810. YILI KUTLANDI
Online Kişi: 15
Bu Gün: 526 || Bu Ay: 9.749 || Toplam Ziyaretçi: 2.201.528 || Toplam Tıklanma: 51.945.269