ÂYET-İ KERÎME
Ey Peygamber! Dinlerine uymadıkça Yahudiler de Hrıstiyanlar da senden asla hoşnut olmayacaklardır.
Bakara, 120.
HADÎS-İ ŞERİF
Dünya tatlı ve caziptir. Allah sizi dünyada egemen kılacak ve nasıl davranacağınıza bakacaktır. Dünyadan ve kadınlardan sakının.
Müslim, Rikak, 99.
SÖZÜN ÖZÜ
Bir düşünce için ölümü göze almak, kendini feda ediş değil; hayatı anlamlandırmaktır.
İsmet Özel
Kategori : İKTİBAS / Muhtelif Mevzûlar, Yazarlar, Yazılar
Okunma Sayısı: 2689
Yazar: Mustafa Özcan
TÂRİHİN NÖBET DEVRELERİ

TÂRİHİN NÖBET DEVRELERİHa­yat­ta te­sa­dü­fe te­sa­düf edi­le­mez. Ta­rih­te de öy­le­dir.  Ta­rih­te nö­bet an­la­rı var­dır.  Bu an­lar­da nö­bet de­ği­şi­mi ya­şa­nır. Bir say­fa ka­pa­nır di­ğe­ri açı­lır.  İs­tan­bul fet­hiy­le bir­lik­te Fa­ti­h’­in çağ açıp çağ ka­pa­dı­ğı ifa­de edil­miş­tir. Zi­ra mev­zi­i bir olay ol­mak­tan öte an­lam­lar ta­şı­mak­ta­dır.  Bu su­ret­le Do­ğu Ro­ma İm­pa­ra­tor­lu­ğu ve­ya Bi­zans ta­ri­he ka­rış­mış ve onun mi­ra­sı­nı baş­ka bir güç ve baş­ka bir kim­lik dev­ral­mış ve te­va­rüs et­miş­tir.  Coğ­ra­fi ola­rak bu an­cak kı­ta­la­ra­ra­sı bir olay ola­rak anı­la­bi­lir. Ta­ri­hi açı­dan da İs­tan­bu­l’­un fet­hi bin yıl­da bir ger­çek­le­şe­bi­le­cek en­der bir olay­dır. Arap­ça­da ‘ta­aku­p’ di­ye bir ifa­de var­dır. Bir­bi­ri­ni iz­le­me ve bir­bi­ri­ne nö­bet dev­ret­me an­la­mın­da­dır.  İm­pa­ra­tor­luk­la­rın dü­şü­şü ve ye­ni­den yük­se­li­şi de böy­le işa­ret­ler ta­şır­lar. Ke­za bü­yük in­san­la­rın ölü­mü ve di­ğer­le­ri­nin on­la­rın ye­ri­ni al­ma­sı da bir sı­ra­la­ma­yı ta­kip ede­bi­lir. Hik­met­ten as­la uzak de­ğil­dir. Söz­ge­li­mi İmam-ı A’­zam Ebu Ha­ni­fe yak­la­şık 70 yıl ya­şa­mış­tır. Hic­ri 80 ta­ri­hin­de Ku­fe’de doğ­muş ve 150 ta­ri­hin­de ise ve­fat et­miş­tir. Mi­la­di ola­rak do­ğum ve ölü­mü­ne şöy­le ka­yıt dü­şül­müş­tür:  Do­ğum: MS 05 Ey­lül 699, Ku­fe.  Ölüm: MS 14 Ha­zi­ran 767, Bağ­dat. Bu ta­rih­ler tak­ri­bi ola­bi­lir.  Mus­ta­fa Mü­nir Ed­he­m’­in Şa­fi­i’­nin Mı­sı­r’­a Gö­çü ad­lı ese­ri­ni oku­yo­rum. Bu eser as­lın­da bir ko­nuş­ma­nın, kon­fe­ran­sın ya­zı­ya dö­kül­me­sin­den iba­ret.  Ki­tap­ta İmam Şa­fi­i’­nin Mat­la­bi ol­ma­sı ( Ehl-i Beyt­ten) onun öte­sin­de Rey eko­lü ve Ebu Yu­suf ile iliş­ki­si ve onun öte­sin­de İmam Ma­li­k’­i ile mü­na­se­bet­le­ri çok gü­zel ir­de­len­miş,  kay­da ge­çi­ril­miş.

Ki­mi­le­ri Ömer Bin Ab­du­la­zi­z’­den son­ra İmam Şa­fi­i’­nin ikin­ci mü­ced­dit ol­du­ğu ka­na­atin­de­dir. Uzak gö­rü­le­mez. Şa­fi­iler­le baş­la­yan tec­dit hal­ka­sı Eş’­ari­ler­le bir­lik­te yo­lu­na de­vam et­miş­tir.   Bir baş­ka tec­dit eko­lü ve çı­ğı­rı da Nak­şi­ben­di­lik için­de ge­liş­miş­tir.  Nak­şi­ben­di­ye­nin kol­la­rın­dan Mü­ced­di­di­ye tec­dit eko­lü­dür. İmam-ı Şa­fi ile İmam-ı A’­za­m’­ın mü­na­se­be­ti  İmam Ebu­’l Ha­san el Eş’­ari ile İmam Ma­tu­ri­di­’nin mü­na­se­be­ti­ne ben­zer. Bir­bir­le­ri­ni ta­mam­lar­lar. El­bet­te ame­li ko­nu­lar­da ( fu­ru) İmam  Şa­fi­i ile Ebu Ha­ni­fe ara­sın­da epey­ce fark var­dır. Bu­nun­la bir­lik­te İmam Şa­fi­i ha­dis eko­lüy­le rey eko­lü ara­sın­da bir köp­rü kur­muş­tur.   Ba­zı ne­den­ler­den do­la­yı Şah Ve­liy­yul­lah iki mez­he­bin bir­leş­ti­ril­me­si­ni tek­lif et­miş­tir. Bu ta­ri­he mal ol­muş ve ora­da kal­mış bir tek­lif­tir. Ta­be­ri gi­bi­le­ri­ne gö­re Ah­met Bin Han­bel fa­kih de­ğil mu­had­dis ad­de­di­lir­ken Şa­fi­i’­nin fa­kih­li­ği mu­had­dis­li­ğin­den ile­ri­de­dir. Ya da ce­nah­lar­dan bi­ri­si di­ğe­rin­den ge­ri de­ğil­dir.  ‘Rih­le­tü El İmam Şa­fi­i İla Mı­sı­r’ ki­ta­bın­da Ebu Ha­ni­fe ile Şa­fi­i’­nin nö­bet­leş­tik­le­ri ya­zıl­mak­ta­dır.  Mus­ta­fa Mü­nir Ed­hem, Mu­ham­med İd­ris Şa­fi­i’­nin an­ne­si Fa­tı­ma­’dan Ebu Ha­ni­fe­’nin ve­fat et­ti­ği gün dün­ya­ya gel­di­ği­ni yaz­mak­ta­dır (age, Mus­ta­fa Mü­nir Ed­hem, Muk­ta­taf Mat­ba­ası el Ka­hi­re,  1930 bas­kı­sı, s: 4). Bu du­rum­da ta­ri­hin ışı­ğın­da ve akı­şın­da Ebu Ha­ni­fe nö­bet dev­ret­miş ve İmam Şa­fi­i nö­bet dev­ral­mış­tır.  Eğer bir hi­laf yok­sa, bu te­sa­düf ola­maz.  En’­am su­re­si 95’in­ci ayet­te Ce­nab-ı Hak :” Di­ri­yi ölü­den ölü­yü de di­ri­den çı­kar­tı­r’ bu­yur­mak­ta­dır. Bu­nun fi­zi­ki an­la­mı ol­du­ğu gi­bi me­ta­fi­zi­ki ve onun öte­sin­de me­ca­zi an­la­mı da var­dır. Me­ca­zi an­la­mın­da ‘sa­lih­ten ta­lih ya­ni iyi­den ya­ra­maz ev­lat do­ğa­bi­le­ce­ği gi­bi ter­si de ola­bi­li­r’ den­miş­tir. Ya­ni mü­min­den ka­fir ve­ya ka­fir­den mü­min de dün­ya­ya ge­le­bi­lir.

La­kin bu­ra­da­ki me­ca­zı bu du­rum­la sı­nır­la­mak doğ­ru ol­maz.  Me­ca­zın bir par­ça­sı ola­rak ölü­ler­le di­ri­le­rin nö­bet­leş­me­sin­den de bah­se­de­bi­li­riz.  El­bet­te re­en­kar­nas­yon an­la­mın­da de­ğil ama ve­re­se­tü­’l en­bi­ye an­la­mın­da Mev­la­na ‘ bu ça­ğın Ah­me­d’­i be­ni­m’ de­mek­te­dir.  İlim eh­li ara­sın­da ma­ne­vi bir ra­bı­ta, te­sel­sü­lü red­det­mek doğ­ru ol­maz. O ba­kım­dan İmam Şa­fi­i Ebu Ha­ni­fe­’nin ar­dı­lı ol­du­ğu gi­bi Re­su­lul­la­hın da ça­ğın­da­ki va­ris­le­rin­den­dir.

1258 ta­ri­hin­de Mo­ğol çe­ri­le­ri­nin akın­la­rı kar­şı­sın­da Şi­i ve­zir Al­ke­mi­’nin iha­ne­ti yü­zün­den tes­lim olan Bağ­da­t’­ta son Ab­ba­si ha­li­fe­si ( Irak ko­lu) Mu­ta­sım Bil­lah bir çu­va­lın için­de at­la­rın nal­la­rı­nın al­tın­da ezi­le­rek, can ver­mek­te­dir.  Ay­nı yı­lın baş­la­rın­da ise Os­man­lı­’nın ku­ru­cu­su Os­man Ga­zi dün­ya­ya gel­mek­te­dir. (Ah­met Cev­det Pa­şa, Kı­sas-ı En­bi­ya ve Te­va­rih-i Hu­le­fa, cilt 2, s: 451, Be­dir Ya­yı­ne­vi, 1977). Yü­zey dal­ga­da bir ölüm ha­li ya­şa­nır­ken dip dal­ga­lar ye­ni bir do­ğum san­cı­sı­na sah­ne ol­mak­ta­dır. Bu Bağ­da­t’­ta yı­kı­lan Ab­ba­si dev­le­ti­ne kar­şı Os­man­lı dev­le­ti­nin ayak ses­le­ri­dir.  Ya­rım asır ol­ma­dan Bağ­da­t’­ın iş­ga­li sı­ra­sın­da dün­ya­ya ge­len Os­man Ga­zi, Al­la­h’­ın ina­ye­tiy­le ye­ni bir ci­han im­pa­ra­tor­lu­ğu­nun te­mel­le­ri­ni atar. Ölü­den do­ğan ye­ni can­lı ete ke­mi­ğe bü­rün­müş­tür.

İn­şa­al­lah 2015 yı­lı da ha­yır­lı bir nö­bet dev­ri yı­lı olur.  Ci­han ça­pın­da ye­ni bir do­ğu­ma şa­hit olu­ruz. Ve­ma ze­li­ke Alal­la­hi bia­ziz.  Al­lah için zor de­ğil­dir.

Yazının kaynağına ulaşmak için tıklayınız.

Yazar: Mustafa Özcan
04-01-15
E mail: gazetevahdet.com
 
 
Yorumlar: 0
Bu yazı için henüz yorum yapılmamıştır.
TÂRİHİN NÖBET DEVRELERİ
Online Kişi: 19
Bu Gün: 359 || Bu Ay: 4.706 || Toplam Ziyaretçi: 2.234.746 || Toplam Tıklanma: 52.290.289