ÂYET-İ KERÎME
Ey Peygamber! Dinlerine uymadıkça Yahudiler de Hrıstiyanlar da senden asla hoşnut olmayacaklardır.
Bakara, 120.
HADÎS-İ ŞERİF
Dünya tatlı ve caziptir. Allah sizi dünyada egemen kılacak ve nasıl davranacağınıza bakacaktır. Dünyadan ve kadınlardan sakının.
Müslim, Rikak, 99.
SÖZÜN ÖZÜ
Bir düşünce için ölümü göze almak, kendini feda ediş değil; hayatı anlamlandırmaktır.
İsmet Özel
Kategori : EDEBİYAT / TENKİD
Okunma Sayısı: 2696
Yazar: Ömer Lekesiz
DEMOKRASİ BİZİM NEYİMİZ OLUR?

Ömer Lekesiz, Hilmi Yavuz'un "Asr-ı saadet ve demokrasi" yazısına değmiş; bakalım ne görmüş...

Demokrasicilik

(Yazıdan seçmeler)

...Yavuz, bu tip tartışmaların yoğun olarak yapıldığı '70'li yıllardaki düşüncelerin bile çok çok gerisinde kalmış; 'Demir'e göre... kabul edilemeyebilmelerini...' vb. muğlak kelimelerle hem bilmediği sularda yüzmüş hem de Montgomery Watt, Şerif Mardin üzerinden açıkça Oryantalistlik yapmış.

Problem Yavuz'un yazısının başlığından başlıyor. Böylesi bir başlık başkalarının da 'Asr-ı Saadet ve Komünizm', 'Asr-ı Saadet ve Monarşi', 'Asr-ı Saadet ve Teokrasi', 'Asr-ı Saadet ve Oligarşi', 'Asr-ı Saadet ve Teknokrasi' vb. başlıklarıyla konuyu sulandırmalarına ruhsat oluşturuyor.

...'güya' farklı bir değer yüklemeye çalıştığı İslam'ı onlara indirgeme yanlışına düşüyor.

...mealindeki Ayetlerde yer alan hükmün Hz. Peygamber bir şey söylemediğinde de onun 'söylememe hükmü' olarak geçerli olduğunu bilmemesidir.

...İş bu nedenle, 'Cevâmiu'l Kelim' olan Hz. Peygamber'e bilgisizlik izafe edilemez.

Yavuz'un yazısındaki üçüncü problem ise 17 Aralık'ta darbe yapmaya kalkışanların dindar görünümlü insanlar oldukları, bunların daha önce de 'Sandık her şey değildir' görüşünü dile getiren Taksim Devrim Komitası içinde yer aldıkları bilgisi çok sıcakken ve ayrıca demokrasiyle gelip askeri bir darbeyle düşürülen Mursi yargılanıyorken bu yazıyı yazmış olmasıdır.

Batı ve Müslüman nezdinde demokrasi

Artık herkes çok iyi bilmektedir ki, demokrasiyi kendisi için mutluluk olarak gören Batı, onu ancak kumandası kendi elinde bir oyuncak olarak Müslüman dünyaya kullandırma niyetindedir...

Diğer bir ifadeyle Batı için Müslüman dünyada Demokrasi'nin olup olmaması değil, çıkarlarının zarar görmemesi esastır. Demokrasi bu manada planlandığı şekilde vadesi uzatılan, kısaltılan, alanı genişletilen, daraltılan araç olmaktan öte bir şey ifade etmediği için, bunu iki yüz yıldır burunlarının defalarca yere sürtülmesinden öğrenebilmiş olan Müslümanlar nezdinde de 'millete faydası' esasına göre ancak ihtiyatlı bir değer yüklenebilmektedir. Dolayısıyla, bugünkü gelinen noktada Demokrasi, 'kendimiz daha iyisini üretinceye kadar, iyisi budur' kabulüyle 'kerhen' sahip çıkılan bir yönetim şeklinden ibarettir.

...

'...seçimlerde %65 ile bile gelseler, dosyalarla götürmek zorundayız. 44 yılda ördüğümüz hırkayı 'buyurun siz giyin' diyecek değiliz. Komünist, faşist, Alevi ve CHP'li fark etmez, herkesle ittifak edin' sözlerinin adresi olarak görünen Fethullah Bey'den, partisini iktidara taşıması şimdilik muhal olan Ana Muhalefet Partisi liderine kadar birçok ikiyüzlü demokratı göz ardı ederek böyle bir yazıyı yazmış olması da ayrıca bir talihsizliktir.

Örgüt gazetesindeki yazarlardan biri de son yazısında Fethullah Bey'in 'Fakirlik ne büyük nimet değil mi? Hiç kimseye diyet ödemek zorunda kalmıyor insan' dediğinden dem vuruyordu. Tam bu cümleyi okurken Hizmet Örgütü'nün bankasını, medyasını, okullarını, dershanelerini, yayınevlerini, vakıflarını, derneklerini, hırkalarını(!) hatırlayıp gülme krizine tutularak, elimdeki bir bardak suyu modemin üzerine döküverdim.

Olması mümkün olmayan şeyleri oldurmaya, bitişmeyen şeyleri zorla yapıştırmaya kalkışmak en seçkin hakikati bile bir komediye çevirebilir. O nedenle dini ve ahlaki konuları yazarken aşırı dikkat göstermekte fayda vardır.

Sevenlerinin ve bildiklerinin kıymetini gözeterek, sevmeyenlerine kendi aleyhinde çok malzeme vermekten, bilmediği sularda yüzmekten vaz geçmeyi de Hilmi Yavuz düşünsün artık. Yazının tamamı için tıklayınız.

Yazının tamamı için tıklayınız.

Yazar: Ömer Lekesiz
18-02-14
E mail: yenisafak.com.tr
 
 
Yorumlar: 0
Bu yazı için henüz yorum yapılmamıştır.
DEMOKRASİ BİZİM NEYİMİZ OLUR?
Online Kişi: 29
Bu Gün: 503 || Bu Ay: 9.726 || Toplam Ziyaretçi: 2.201.489 || Toplam Tıklanma: 51.944.784