ÂYET-İ KERÎME
Ey Peygamber! Dinlerine uymadıkça Yahudiler de Hrıstiyanlar da senden asla hoşnut olmayacaklardır.
Bakara, 120.
HADÎS-İ ŞERİF
Dünya tatlı ve caziptir. Allah sizi dünyada egemen kılacak ve nasıl davranacağınıza bakacaktır. Dünyadan ve kadınlardan sakının.
Müslim, Rikak, 99.
SÖZÜN ÖZÜ
Bir düşünce için ölümü göze almak, kendini feda ediş değil; hayatı anlamlandırmaktır.
İsmet Özel
Kategori : / PORTRELER
Okunma Sayısı: 1913
Yazar: Şaban Abak
Bir Anadolu çocuğuna yardım edemediği için ağlayan Nevzat Kösoğlu

Nevzat Kösoğlu'na rahmet

Anadolu'nun en 'yerli aydın'larından olan Nevzat Kösoğlu Bey vefat etti. Eserleriyle, yayıncılığıyla, siyasî mücadelesiyle ülkemize; milletimize iftihar edilecek hizmetler sunmuş olarak…

12 Eylül darbesinde pek çok masum vatan evladı gibi o da tamamen nahak yere iki yıla yakın hapis yatmıştı.

Çıktıktan sonra aktif siyasetten çekildi ve yeniden asıl büyük hizmetler verdiği alana; fikir ve kültür alanına yöneldi. İyi ki de öyle yaptı; çünkü ömrünün en verimli son 30 yılında milletimize birbirinden kıymetli eserler kazandırdı.

Başbakan Erdoğan ve bakanlarımız başta olmak üzere yüzlerce devlet adamının, aydınların, sanatçıların ve binlerce gencin katıldığı Kocatepe Camiindeki cenaze namazı tablosu da Nevzat Kösoğlu'nun hizmetlerinin toplumdaki yankısının ve takdir edilişinin bir işaretiydi.

Cezaevinden çıktıktan hemen sonra basılmış 'Kitap Şuuru' adlı deneme kitabı o yıllarda başucu kitabım olmuştu. Bir ölçü; bir mihenk olarak 'Kitap'ın yeniden hayatımızın merkezinde yer alması gerektiğini; yaşadığımız buhranların, savrulmaların 'ölçüsüzlükten' ileri geldiğini söylüyordu.

Kurduğu Ötüken Neşriyat'ın yayımladığı birbirinden kıymetli seçme eserler bile kültür hayatımıza hizmet olarak kâfidir. Sezai Karakoç'un 1966'da Diriliş dergisinde yazdığı 'İslam Toplumunun Ekonomik Stürktürü' adlı çığır açıcı eseri de ilk kez 1967 yılında Ötüken Neşriyat tarafından basılmıştır.

Yıllar sürmüş bir emeğin ürünü 'Şehit Enver Paşa' adlı incelemesi ise Nevzat Kösoğlu'nun araştırmacılığının seçkin bir örneğidir.

Hele kendi hayat macerasını anlattığı 'Geçmiş Zamanın Peşinde Yahut Vaizin Söyledikleri' adlı nefis kitabı ise İspir üzerinden yazılmış bir Erzurum kitabı ve yakın tarih hazinesi gibidir. 'Türk Olmak ya da Olmamak' başlığıyla yayımladığı eseri de kültür ve medeniyetimizi üreten ve yaşatan temel değerlerin samimi bir heyecanla hem aktarımı hem analizidir.

80'li yılların ortalarında Ankara'da, üniversite öğrencisiyken yaşadığım maddî zorlukları aşmak için yarı zamanlı da olsa bir iş bulup çalışarak okulu bitirmek istedim. İş bulmama yardımcı olabileceğini düşünen bir arkadaşın tavsiyesi üzerine kendisini ziyarete gittim. Param oldukça uğrayıp kitap aldığım Kolej yakınlarındaki An-Da Kitap Dağıtım'da, arka taraftaki özel bölmede oturuyordu.

Kendimi tanıtıp konuyu açınca büyük bir üzüntüye kapıldı. Cezaevindeyken de çıktıktan sonra da kendisini hemen hemen arayıp soranın bulunmadığını, bana yahut başkasına yardımcı olabilecek imkâna sahip olmadığını ve fakat bizlere yardımcı olmanın aslında kaçınamayacakları bir görev ve sorumluluk olduğunu söyledi. Bu sırada ağlamaya başladı. Adeta dolu bir bardağa son bir damla eklemiştim.

Çıkışta beni uğurlarken içtenlikle boynuma sarıldı. O sırada elini göstermeden, cebime soktuğunu hissettim.

Cebeci'ye doğru yürürken çıkarıp baktım. Tedavüldeki en büyük banknottan iki adet parayı kıvırıp cebime sokmuştu. Bu sefer ben ağlamaya başlamıştım.

Mekânı cennet, yoldaşı Resulullah olsun!

Yazının kaynağına ulaşmak için tıklayınız.

Yazar: Şaban Abak
13-10-13
E mail: yenisafak.com
 
 
Yorumlar: 0
Bu yazı için henüz yorum yapılmamıştır.
Bir Anadolu çocuğuna yardım edemediği için ağlayan Nevzat Kösoğlu
Online Kişi: 10
Bu Gün: 160 || Bu Ay: 10.852 || Toplam Ziyaretçi: 2.224.501 || Toplam Tıklanma: 52.200.244