ÂYET-İ KERÎME
Ey Peygamber! Dinlerine uymadıkça Yahudiler de Hrıstiyanlar da senden asla hoşnut olmayacaklardır.
Bakara, 120.
HADÎS-İ ŞERİF
Dünya tatlı ve caziptir. Allah sizi dünyada egemen kılacak ve nasıl davranacağınıza bakacaktır. Dünyadan ve kadınlardan sakının.
Müslim, Rikak, 99.
SÖZÜN ÖZÜ
Bir düşünce için ölümü göze almak, kendini feda ediş değil; hayatı anlamlandırmaktır.
İsmet Özel
Kategori : SANAT / DÜNYA BİR OYUN- Sinema
Okunma Sayısı: 3557
Yazar:
OSMANLI PADİŞAHLARINA İDEAL AŞILAYAN ÂLİM ve SANATKÂRLARIN FİLMİ ÇEKİLDİ

Murat Saraçoğlu'nun yönettiği "Ustalar, Alimler, Sultanlar" adlı filmin gala gösterimi yapıldı. Filmde, cihan devleti kurma fikrini sultanların zihnine yerleştiren alimlerin ve sanatkarların öyküsü anlatılıyor.

Osmanlı İmparatorluğu'nun kuruluşuyla beraber kuruluş mantığını, kurucuların stratejilerini, vizyonlarını ve ''yedi iklim ile yedi kıtaya hükmetmelerini'' gözler önüne seren ''Ustalar, Alimler ve Sultanlar'' belgeselinin galası, TİM Maslak Show Center'da yapıldı.

Yapımcılığını ve senaristliğini Mehmet Bozdağ'ın, yönetmenliğini Murat Saracoğlu ve Alparslan Bozkurt'un yaptığı filmin sanat yönetmenliğini ise Mustafa Ziya Ülkenciler üstlendi. Müzikleri Edip Emre'ye ait olan film için 20 bin metrekarelik kapalı alan inşa edildi.

''Ustalar, Alimler ve Sultanlar'' belgeseli, bir devletin var olma sebeplerini, bunları oluşturan koşulları, bu koşulları oluşturan mekanın önemini ve zaman-mekan bağlantısının şifrelerini izleyiciye sunarken, geleceğin güçlü Türkiye'sinden de ipuçları veriyor.

Gala gecesinde gazetecilere film hakkında değerlendirmelerde bulunan yapımcı Kemal Tekten, "Bu film, yeni nesillere kültürümüzü aktarmak için oldukça önemli. Bunu en güzel şekilde uygulamaya çalıştık" dedi.

3 milyon gibi güçlü bir bütçe ile filmi çektiklerini anlatan Tekten, gişede 1 milyonun üzerinde izleyici kitlesi beklediklerini ifade etti. Yakın tarihte bu tür bir filmin yapılmadığını kaydeden Tekten, buna kendilerinin öncülük ettiğini sözlerine ekledi.

MURAT SARACOĞLU: ANADOLU'DA OSMANLI İMPARATORLUĞU'NUN NASIL TUTUNDUĞUNU VE 7 KITAYA NASIL NAM SALDIĞINI ANLATMAK İSTEDİK

Filmi inanarak çektiğini söyleyen yönetmen Murat Saraçoğlu ise, "Sadece bir Osmanlı belgeseli değil, nasıl bu topralarda uzun süre kaldığını anlatan bir yapıt. Bizim çalışmamız güçlü bir görsellik iddiasında. Bu açıdan büyük ilgi çekeceğini düşünüyorum" dedi.

Saracoğlu, çekimler esnasında titizlikle çalıştıklarını, görsel ve işitsel ögelere fazlasıyla dikkat ettiklerini de söyledi.

Belgeselin, Osmanlı'nın kuruluşundan yükselişine 7 padişahı dramatik aksiyon içerisinde resmederek gösterdiğini ifade eden Saracoğlu, ''Film, sadece tarihi bilgileri vermekten ziyade, altı çizili bir estetik anlayışla çekilmiştir'' dedi.

Anadolu coğrafyasında birçok medeniyetin yaşayıp yok olduğunu belirten Saraçoğlu, şöyle devam etti: ''Filmde temel olarak, birçok medeniyetin yaşayıp yok olduğu Anadolu'da, Osmanlı İmparatorluğu'nun nasıl tutunduğunu ve 7 kıtaya nasıl nam saldığını anlatmak istedik. Sadece top, tüfek ve yaydan oluşmayan bir medeniyeti anlattık. Bu film kronolojik tarihi anlatmıyor. Osmanlı hakkında bilinenlerin ötesini anlatıyor. Bu film, bir cihan hakimiyetinin hikayesidir.''

Filmde 'Yavuz Sultan Selim'i canlandıran oyuncu İlker Türkoğlu ise, "Ata binmeyi düşe kalka öğrendim, ama keyifli oldu. Filmde, onların açtığı çizgide biz de onların peşinden gittik" dedi.

Aynı filmde 'Fatih Sultan Mehmet'i oynayan Osman Sonant da, filmin Türk sinemasına yakıştığını ifade ederek, "Fatih Sultan Mehmet gibi ileri görüşlü, savaş ve bilim adamını, tarihsel gerçeklere bağlı kalarak işlemeye çalıştık. Çok heyecanlıyım. Bir an önce filmi izlemek ve ortaya çıkan eseri görmek istiyorum" diye konuştu.

Bir medeniyeti inşa eden ve cihan devleti kurma fikrini sultanların zihnine yerleştiren alimlerin ve sanatkarların öyküsünün anlatıldığı film; Şubat ayının ilk haftasında vizyona girecek.

Senaryosunu Mehmet Bozdağ'ın yazdığı filmde Mehmet Atay, Osman Sonant, Sedat Mert, İlker Türkoğlu, Erdinç Gülenar, Sabri Arafatoğlu ve Numan Çakır gibi yeni yüzlerden oluşan 50 ana cast oyuncusu rol alıyor.

Yapım, 2 bin 700 figurasyonla Türkiye'nin en kalabalı prodüksiyonları arasında yer alıyor. Filmin galası, İstanbul'un dışında Ankara, Kayseri, Sakarya, Konya, Erzurum, Sivas ve Gaziantep'te de gerçeleştirilecek.

Film, Şubat 2011'de tüm Türkiye'de vizyona girecek.

Haberin kaynağına ulaşmak için tıklayınız.

Yazar:
26-12-10
E mail: haber7.com.
 
 
Yorumlar: 0
Bu yazı için henüz yorum yapılmamıştır.
OSMANLI PADİŞAHLARINA İDEAL AŞILAYAN ÂLİM ve SANATKÂRLARIN FİLMİ ÇEKİLDİ
Online Kişi: 14
Bu Gün: 239 || Bu Ay: 10.486 || Toplam Ziyaretçi: 2.223.950 || Toplam Tıklanma: 52.196.304