ÂYET-İ KERÎME
Ey Peygamber! Dinlerine uymadıkça Yahudiler de Hrıstiyanlar da senden asla hoşnut olmayacaklardır.
Bakara, 120.
HADÎS-İ ŞERİF
Dünya tatlı ve caziptir. Allah sizi dünyada egemen kılacak ve nasıl davranacağınıza bakacaktır. Dünyadan ve kadınlardan sakının.
Müslim, Rikak, 99.
SÖZÜN ÖZÜ
Bir düşünce için ölümü göze almak, kendini feda ediş değil; hayatı anlamlandırmaktır.
İsmet Özel
Kategori : SANAT / DÜNYA BİR OYUN- Sinema
Okunma Sayısı: 162
Yazar: Bedir Acar
YALNIZ DEĞİLSİNİZ

YALNIZ DEĞİLSİNİZTürk sinemasının gişede sinek avladığı yıllar... Çekilen üç beş filmle değirmen dönmüyor, seyirci Amerikan filmlerini tercih ediyordu. 1990'lar...

İşte böylesi bir çoraklıkta gösterime giren Yalnız Değilsiniz adlı bir film, sinemamızda beklenmedik bir heyecan dalgası uyandırmıştı.

Mesut Uçakan imzalı film, gişe ve hasılat rekorları kırıyor, gazeteler manşetler atıyordu. Başını örttüğü için sosyetik ailesi tarafından utançla karşılanan, psikolojik tedavi için kliniğe kapatılan tıp öğrencisi Serpil'in dramı konuşuluyordu.

Konusu itibariyle geleneksel Yeşilçam'ın alışık olmadığı türden bir filmdi. Filmi izlemeye gelen kitleler de bilindik sinemasever profilinden farklıydı.

Sinemamızda, bu beklenmedik heyecan dalgasının üzerinden tam 34 yıl geçmiş...

Ailesinin tüm karşı çıkışlarına rağmen kendi hür iradesiyle tesettüre giren üniversiteli Serpil'in hikâyesi etrafında, başörtülü öğrencilerin mağduriyeti Türk sinema tarihinde ilk defa gündeme geliyordu.

Genç bir kadının yaşadığı manevi dönüşümü anlatan Yalnız Değilsiniz ve devamı olan Sonsuza Yürümek filmleriyle yönetmen Mesut Uçakan, risk alarak, kangrene dönüştürülmüş bir meselede, yani kamusal alanda başörtüsü yasağı konusunda net bir tavır sergiliyor, hakkın ve adaletin yanında duruyordu.

Hani zor zamanlarda konuşmak diye bir tabir vardır ya, Mesut Uçakan'ın sanatçı duyarlılığı ve toplumsal sorumlulukla yaptığı tam da buydu; tarihe not düşen bir duyarlılığın filmiydi Yalnız Değilsiniz.

Aile ve arkadaş çevresinin 'kendine benzemeyen'e karşı baskısı, farklı hayat tarzlarının birbirleriyle çelişen yanları, hedonist eğlence anlayışı, ölüm düşüncesi, feminizm, kadın erkek eşitliği gibi meselelere de temas eden bir film Yalnız Değilsiniz.

Gamze Tunar, Akın Tunç, Haluk Kurdoğlu, Nevin Aypar, Nilffer Aydan, Murat Soydan, Efkan Efekan ve Funda Birtek gibi oyuncuların rol aldığı film gösterim öncesinde resmi engellerle de karşılaştı; Kültür ve Turizm Bakanlığı alt komisyonunda denetimden geçemedi mesela. Ancak, Üst Kurul'un kararıyla gösterim izin çıktı.

Yalnız Değilsiniz, Mesut Uçakan sinemasında önemli bir yere sahip. Yönetmenin estetik hassasiyetleri gözeterek imza attığı bu film, eski Türkiye'nin, 28 Şubat döneminin (hatta ondan da öncesinin) hatırlamak istemediğimiz antidemokratik uygulamalarını kayda geçmiş bir eser.

Başörtüsü ile okuma, kamuda, devlet dairelerinde çalışma hakları gasp edilen, çevre baskısı ile sindirilen bir kuşağın öyküsünü ele alan filmi özellikle gençlerin seyretmesinde fayda var. Demokrasi tarihimizin hangi karanlık tünellerden, imtihanlardan geçtiğini hatırlamak, elde edilmiş hakların kıymetini bilmek adına...

Yazının kaynağına ulaşmak için tıklayınız.

Yazar: Bedir Acar
25-02-24
E mail: aksam.com.tr
 
 
Yorumlar: 0
Bu yazı için henüz yorum yapılmamıştır.
YALNIZ DEĞİLSİNİZ
Online Kişi: 14
Bu Gün: 182 || Bu Ay: 9.844 || Toplam Ziyaretçi: 2.222.337 || Toplam Tıklanma: 52.175.244