ÂYET-İ KERÎME
Ey Peygamber! Dinlerine uymadıkça Yahudiler de Hrıstiyanlar da senden asla hoşnut olmayacaklardır.
Bakara, 120.
HADÎS-İ ŞERİF
Dünya tatlı ve caziptir. Allah sizi dünyada egemen kılacak ve nasıl davranacağınıza bakacaktır. Dünyadan ve kadınlardan sakının.
Müslim, Rikak, 99.
SÖZÜN ÖZÜ
Bir düşünce için ölümü göze almak, kendini feda ediş değil; hayatı anlamlandırmaktır.
İsmet Özel
Kategori : DÜNYADA NELER OLUYOR / İSLÂM ÂLEMİ
Okunma Sayısı: 1571
Yazar: Nedret Ersanel
ÖLDÜRÜLEN 200 TERÖRİST PENTAGON'UN MUSUL HEDİYESİ

ÖLDÜRÜLEN 200 TERÖRİST PENTAGON'UN MUSUL HEDİYESİTürkiye'nin PKK'nın Suriye'deki kuyruğu PYD'ye yönelik ilk hava operasyonunun öyküsü, El Bab'a ilerlediği fark edilen örgütün çekilmesi için ABD'ye haber verilmesiyle başlıyor…

Esasında bu bir ültimatom. Çünkü 'süreli uyarı' söz konusu; “Akşam saat 20.00'ye kadar”. Kaldı ki muhatabınız, “PYD'ye dokunmayın” demiş ve “beraberliğini” davranışlarıyla da göstermiş bir ülke...

Beklenmeye başlanıyor. Arada terörist elebaşı Karayılan'ın, “çekilmeyin” telsiz mesajı da yakalanıyor.

Sonrası malum; “Hava kuvvetlerine ait uçaklarla, PKK/PYD'nin kontrolündeki bölgede 18 hedefe 26 bomba atıldı. Terör örgütünün karargâh, toplanma, barınma ve silah/mühimmat deposu olarak kullandığı 9 bina, ikisi zırhlı 4 araç imha edildi, 200'e yakın terör örgütü mensubu etkisiz hale getirildi”...

Bu resmi cümlelerin hemen ardından gelen bir mini bilgi maddesi daha var; “Koalisyon güçleri tarafından tespit edilen DAEŞ unsurlarına yönelik hava harekâtında bir örgüt mensubu etkisiz hale getirildi”.

Konumuz şimdi bu değil ama belli ki Ankara, 60 ülkenin terörle mücadelesi ile kendi başına yaptığı mücadeleyi kıyaslıyor ve görülsün istiyor…

Gelelim dilin ucuna gelip, seslendirilmeyen sorulara ve cevaplarına…

ABD VE RUSYA OPERASYON SIRASINDA NE YAPTI?

Bu başarılı operasyonun teknik boyutlarına ilişkin pek bilinmeyen nokta yok, var olanlar da askerî/istihbarîdir, kimseyi ilgilendirmez.

Fakat boşluklar var…

Amerika'ya bu bilgi iletildikten sonra Amerika'nın ne yaptığını, PYD unsurlarıyla ne konuşup/konuşmadığını/ne kadar konuştuğunu, Ankara'ya dönüp/dönmediğini, döndüyse ne “taşıdığını” bilmiyoruz!

İhtimal şudur; PYD ile bölgedeki istihbarat unsurları üzerinden temasa geçildi ama üstelenmedi.

Ve bir ihtimal daha var; temasa geçilmedi!

Mümkün mü?

Önce bir hatırlatma; “ABD Savunma Bakanı Ashton Carter, Suriyeli muhalif güçler ve Türkiye'nin Dabık şehrini DEAŞ hâkimiyetinden kurtarmasını memnuniyetle karşıladıklarını belirtti ve teşekkür etti. Kentin DEAŞ için büyük önem taşıdığını belirten Carter, kentin kurtarılmasının askeri bir operasyondan daha öte anlam taşıdığını söyledi.” ('ABD'den Dabık açıklaması', 17/10, CNN.)

5 gün önce yapılan bu açıklamanın ardından da şu duyuru yapıldı; “ABD Savunma Bakanı Türkiye'ye geliyor.”

Son operasyonun ardından Bakan Carter'a sorulan, “ne düşünüyorsunuz” sorusuna yanıtı da şöyle; “Türkiye ile DEAŞ karşıtı mücadelede ortaklığımız çok güçlü. Türklerle sınır bölgelerinin güvenliğini için çok başarılı şekilde çalışıyoruz. Türkiye bu konuda güçlü bir ortak.” (20/10, AA.)

Yani?

Ne anladınız?..

Söyleyeyim; PKK ve Türkiye dahil bölgedeki tüm metastazları o 200 teröristin üzerine soğuk su içebilirler. Geçmiş olsun.

Kaldı ki, Carter ve Pentagon'un, Türkiye'ye yönelik eleştirilerini ve bunun için kendi hükümeti ile gerginliği göze aldığı zamanları daha evvel yazdık.

Bu yüzden operasyon için, “ABD Savunma Bakanı eli boş gelmemiş” diyen çıkar ise itiraz etmem.

Hatta hediyeyi verirken, “Musul'u tatlı tatlı konuşalım” demiş olması mümkün çünkü oradaki tutum farklı; “Irak'ta bulunan herkesin faaliyetlerini Irak'ın egemenliğine saygı içinde yürütmesi gerekir. Biz öyle yapıyoruz. Ebadi hükümetinin onay vermediği hiçbir operasyon yapmıyoruz. Bu bir ilke. Diğer yandan Türkiye DEAŞ karşıtı koalisyonun bir üyesi. Türk ve Iraklı muhataplarımızla bu konuyu konuşacağız”…

Pentagon'un patronu bu satırlar yazılırken Ankara'ya indi ve işte çantasındaki dosya bu; Musul, Ankara-Bağdat ilişkileri.

RUSYA: “GÖRÜŞ AÇIK, VURABİLİRSİNİZ”…

Kuşkusuz en yersiz tartışma, Türkiye'nin Suriye'de terörist unsurları vurduğu bu ilk hava saldırısından Moskova'nın haberi olup-olmadığı yönündekidir…

Tabii ki Rusların haberi vardı ve başından sonuna kadar da izlediler. Bu saçma tartışmayı kesip atalım; “7 Ekim'de Rus savunma bakanlığı sözcüsü General Igor Konaşenko Moskova'da bir açıklama yaptı; 'ABD ve müttefiklerinin, Washington'un kaza diyerek savuşturduğu hava saldırılarını tekrar etmemesi için önlemler aldık. Suriye'deki askerlerimizin, uçak ve füzelerin uyruklarını belirlemeye çalışmak için vakti olmayacak'. Yani Ruslar, Suriye'de yerleşik S-300 ve S-400 füze sistemlerinin sürpriz yaparak, 'hayalet uçakları görüp, vurabileceğini' iddia etti”. ('S-300, S-400 air defenses in place': Russian MoD warns US-led coalition not to strike Syrian army', 06/10, RT.)

Suriye'de Ruslar, 'Suriye hava sahasına gireni vururuz' diyecek, yeni hava savunma füzelerini bölgeye ekleyecek ama sizin operasyonunuzdan habersiz olacak?

Şam'ın bile Türkiye'nin operasyonundan haberi vardı!

O halde Perşembe akşamı, “hava sahamıza giren Türk savaş uçaklarını vururuz” açıklamasını niye yaptı?

Sevilmek istiyor.

Daha 13 Ekim'de Rus gazetesi Pravda'da da yayınlanan, “Türkiye ve Rusya'nın yeniden yakınlaşması Suriye'nin tek umududur. Rusya'dan, Türkiye'nin Suriye krizi konusundaki politikasını değiştirmesini/arabuluculuğunu ümit ediyoruz” sözleri ne çabuk unutuldu.

Hasılı, Lavrov'un operasyona ilişkin “endişe verici”, İran'ın Tahran büyükelçimizi Dışişleri Bakanlığı'na çağırması, Carter'ın Ankara'da, “Musul'da Türkiye olacak” demesi ve “ABD'den Rakka için PYD'siz plan” haberlerini (21/10, WSJ) şöyle bir harmanlayalım bakalım…

Yazının kaynağına ulaşmak için tıklayınız.

Yazar: Nedret Ersanel
22-10-16
E mail: yenisafak.com
 
 
Yorumlar: 0
Bu yazı için henüz yorum yapılmamıştır.
ÖLDÜRÜLEN 200 TERÖRİST PENTAGON'UN MUSUL HEDİYESİ
Online Kişi: 15
Bu Gün: 298 || Bu Ay: 8.902 || Toplam Ziyaretçi: 2.200.324 || Toplam Tıklanma: 51.932.756