ÂYET-İ KERÎME
Ey Peygamber! Dinlerine uymadıkça Yahudiler de Hrıstiyanlar da senden asla hoşnut olmayacaklardır.
Bakara, 120.
HADÎS-İ ŞERİF
Dünya tatlı ve caziptir. Allah sizi dünyada egemen kılacak ve nasıl davranacağınıza bakacaktır. Dünyadan ve kadınlardan sakının.
Müslim, Rikak, 99.
SÖZÜN ÖZÜ
Bir düşünce için ölümü göze almak, kendini feda ediş değil; hayatı anlamlandırmaktır.
İsmet Özel
Kategori : / MAÂRİF (Eğitimle İlgili Yazılar)
Okunma Sayısı: 2683
Yazar: Mevlana İdris
MECBÛRÎ EĞİTİM 1 YIL OLMALI (Okulların öğretemediği)

MECBÛRÎ EĞİTİM 1 YIL OLMALI (Okulların öğretemediği)Okulların açılmasıyla birlikte yürürlüğe giren temcit pilavlarını yemekten iyice obez olduk. Çocuklar da öyle.

Eğitim üzerine herkesin bir fikri var, tıpkı din üzerine olduğu gibi. Ama matematik konusunda, resim, felsefe konusunda herkesin bir fikri yok. Tıpkı arabaların beynindeki arıza hakkında olmayan fikirlerimiz gibi.

Hani bilirsiniz, Sümerler zamanındaki tabletlerde bile bulunmuş yazılardaki o meşhur sızlanmaları: “Gençlik bozuldu, her şey kötüye gidiyor.”

“Her şey iyiye gidiyor, insanlık kötüye gitmez” fikriyatı ile   “her şey kötüye gidiyor” fikriyatı arasındaki sonu gelmez tartışmaların gâlibi olabilir mi? Olursa da biz görebilir miyiz?

Peki dünya ölçeğinde  milyarlarca öğrencisi ve yüzmilyonlarca öğretmeni olan eğitim sistemlerinin toplam sonucu, hangi takımın görüşünü desteklemekte? Acaba eğitim sistemleri sonuçta insanlığın iyiye gitme değirmenine mi, yoksa kötüye gitme değirmenine mi su taşıyor? Bu sorunun cevabını da kolayından bulduğumuzu söylemek mümkün değil.

Bir de zorunlu eğitim diye bir şey var biliyorsunuz. Bir çocuk okuldan nefret etse de, yahut bir velî yüzlerce değişik düşünceye bağlı olarak çocuğunu okula göndermek istemese bile, olmuyor, o çocuk mutlaka her gün okula gidecek ve bu uzun yıllar boyunca devam edecek. Sistem böyle buyuruyor. Oysa dünyada bugün gelinen noktada çok sayıda alternatif eğitim modeli var ve uygulanıyor.

Her neyse. Ben zorunlu eğitimi biraz sorunlu eğitim olarak gören biriyim.

Eğitim ille de zorunlu olacaksa bunun süresinin 1 yılla sınırlanması gerektiğini düşünüyorum. Bu 1 yıllık zorunlu eğitim sürecinde okuma yazma, dört işlem, karşıdaki muhatabını dinleme, teşekkür etme ve özür dileme ve son olarak trafik kuralları öğretilmelidir ve sanırım öğretilebilir de. Ve mümkünse şu: İyiyle kötüyü, güzelle çirkini, adaletli ile adaletsizi ayırabilmenin ip uçları...

1 yıldan sonra ise,  isteyen gönüllü öğrencileri bir imtihana tâbi tutarak istediği bir alanda tedrisata tâbi tutma ve en üst kalitede yetiştirme. Ve tabii ki öğretmenlerin de klas bir yöntemle seçilip yetiştirilmesinin mekanizmaları. Ve elbette öğretmene de, seçilmiş öğrenciye de gerçekten iyi ve seçkin bir ‘maaş’ verilmesi. Güldünüz! Olsun.

Oh be! Nihayet ben de eğitim hakkında vatandaşlık hakkıma bağlı olarak görüşlerimi açıklamış bulunuyorum. Biz de vergi veriyoruz beyfendi. Bilmem anlatabildim mi?
(...)

Yazının kaynağına ulaşmak için tıklayınız.

Yazar: Mevlana İdris
23-09-16
E mail: karar.com
 
 
Yorumlar: 1
İ TUNCER
Ah kanatlarım olsada uçsam.
Tarih : 24-09-16

Adamın aklından zoru var her halde. Bir yılda öğretmeyi düşündüğü şeyleri biz bir ömür boyu öğrenemiyor ve de öğretemiyoruz. Rahmetli babam bizim bu tür onun yapılmasının mümkün olmadığını bildiği fikirlerimize 'Öterse iyi düdük' derdi aynen onun gibi. Hakkını teslim edelim güzel fikir, güzel yazı.

 
MECBÛRÎ EĞİTİM 1 YIL OLMALI (Okulların öğretemediği)
Online Kişi: 21
Bu Gün: 116 || Bu Ay: 6.106 || Toplam Ziyaretçi: 2.215.008 || Toplam Tıklanma: 52.115.861