ÂYET-İ KERÎME
Ey Peygamber! Dinlerine uymadıkça Yahudiler de Hrıstiyanlar da senden asla hoşnut olmayacaklardır.
Bakara, 120.
HADÎS-İ ŞERİF
Dünya tatlı ve caziptir. Allah sizi dünyada egemen kılacak ve nasıl davranacağınıza bakacaktır. Dünyadan ve kadınlardan sakının.
Müslim, Rikak, 99.
SÖZÜN ÖZÜ
Bir düşünce için ölümü göze almak, kendini feda ediş değil; hayatı anlamlandırmaktır.
İsmet Özel
Kategori : İKTİBAS / Muhtelif Mevzûlar, Yazarlar, Yazılar
Okunma Sayısı: 1765
Yazar: Ali Nur Kutlu
BİR VATANIN PARÇASI OLMAK

BİR VATANIN PARÇASI OLMAKÇocuklarına baktıkça vatan aklına geliyorsa, oğlunu sevdikçe kalbinde bu vatan için şehit olanlar beliriyorsa, kızına sarılırken bu vatanda vurulan çocukları düşünüyorsan, anneleri, babaları, kardeşleri ve dostları gördükçe, 'vatan sağ olsun' diyen yiğit şehit yakınlarını anıyorsan, sen bu vatanın, bu toprağın ak süt emmiş evladısın.

Dağına baktığında içinde bir coşku hissediyorsan, o dağın ulu zirvesi seni korkutmuyor, bilakis kendine doğru çekiyorsa, sen o dağın, o dağı barındıran vatanın bir parçasısın demektir.

Uçsuz bucaksız ovalarında dalıp gidiyorsan, o topraklarda bir hikaye dinliyorsan ve derin nefes çekerek, sanki toprağın kokusunu dolduruyorsan ciğerlerine; o ovaların, o toprakların ve onları içinde barındıran vatanın bir parçasısın demektir.

Coşkun ırmakları durup izliyorsan, onlara sevgiyle karışan dereleri, çayları tebessümle seyrediyorsan, üzerinde birikmiş, dalları, çöpleri ayıklıyorsan; sen o ırmakların, derelerin, çayların ve onu içinde akıtan vatanın bir parçasısın demektir.

Gün doğumunda bir tepede durmuşsan, o muhteşem doğumu, o canlanmayı, hayatın başlangıcını büyük bir saygıyla, sevgiyle, hayranlıkla izliyorsan, sen o genişin, o güneşin üzerine doğduğu vatanın bir parçasısın demektir.

Bir köylüye, bir çiftçiye, bir çobana, bir rençpere rastladığında, eski toprakların adamlarına sarılma hissi içinde uyanıyorsa, toprak gibi saf ve temiz geliyorsa o insanlar sana, sen köylünün, çiftçinin, çobanın, rençperin ve onları içinde yaşatan vatanın bir parçasısın demektir.

Sen bu vatana uzatılmış bir el gördüğünde, sağına soluna bakmadan, yerinden fırlayıp o eli kırmak istiyorsan, sonunu düşünmeden vatanına uzanan elin karşısında dikiliyorsan ve kavganın en önünde yer alıyorsan, sen bu vatanın bir parçasısın demektir.

Vatan dendiğinde saçların dikeliyorsa, kalbinde bir heyecan oluşuyorsa, tüylerin diken diken oluyorsa ve ardından bir coşku doluyorsa içine, sen bu vatana aşıksın demektir.

Ölümden korkuyorsan ama vatan dendiğinde bu korku içinden uçup gidiyorsa, 'öleceksek adam gibi ölelim, bu vatan için ölelim, bu bayrak için ölelim' diyorsan ve gözlerinde ürkütücü bir cesaret görüyorsa düşman, sen bu vatan için ölmeye hazırsın demektir.

Yolunu, denizini, gölünü, sokaklarını temiz tutmayanlara kızıyorsan, kurallara uyup, sistemin iyi işlemesine yardımcı oluyorsan ve yolda gördüğü bir dikeni, bir taşı, bir çöpü kaldırıyorsan, sen bu vatanı seviyorsun demektir.

Bir şehre baktığında trafiği, çarpık yapılaşmayı, kalabalığı değil de bir güzellik görüyorsan, o şehrin kusurunu değil de, hikayelerini arıyorsan ve o şehrin insanını hatalarıyla birlikte seviyorsan, sen o şehre, o ülkeye, o vatana aitsin demektir.

Vatan için yazılmış bir şiirin, bir türkünün, bir marşın ruhunda yarattığı dalgalanmalar gözlerinde damla olup akıyorsa, öfken, sevgin, direncin, kavgan birbirine karışmış duygular olarak damarlarına doluyorsa bir mermi gibi, sen bu vatanın bir şairisin demektir.

Bir milletin parçası olmak, sana gurur veriyorsa

Bir vatanın üstünde dalgalanan bayrak, seni heyecanlandırıyorsa

Bir vatanın ordusu, polisi, devleti sana güven veriyorsa

Bir vatanın ezanları, sana en güzel nağme olarak geliyorsa

Ve, 'bu vatan için ölmeye değer' diyorsan kalbinde

Sen, adamsın demektir.

Yazının kaynağına ulaşmak için tıklayınız.

Yazar: Ali Nur Kutlu
28-08-16
E mail: yenisafak.com
 
 
Yorumlar: 0
Bu yazı için henüz yorum yapılmamıştır.
BİR VATANIN PARÇASI OLMAK
Online Kişi: 17
Bu Gün: 478 || Bu Ay: 6.468 || Toplam Ziyaretçi: 2.215.745 || Toplam Tıklanma: 52.121.240