ÂYET-İ KERÎME
Ey Peygamber! Dinlerine uymadıkça Yahudiler de Hrıstiyanlar da senden asla hoşnut olmayacaklardır.
Bakara, 120.
HADÎS-İ ŞERİF
Dünya tatlı ve caziptir. Allah sizi dünyada egemen kılacak ve nasıl davranacağınıza bakacaktır. Dünyadan ve kadınlardan sakının.
Müslim, Rikak, 99.
SÖZÜN ÖZÜ
Bir düşünce için ölümü göze almak, kendini feda ediş değil; hayatı anlamlandırmaktır.
İsmet Özel
Kategori : / MAÂRİF (Eğitimle İlgili Yazılar)
Okunma Sayısı: 1682
Yazar: Şakir Kurtulmuş
ÇOCUKLARIMIZLA, TORUNLARIMIZLA GEZELİM KİTAP FUARLARINI

ÇOCUKLARIMIZLA, TORUNLARIMIZLA GEZELİM KİTAP FUARLARINI

Çocuklarımızı, torunlarımızı kitapla buluşturmalı, kitabın dünyasına yakın bir yerde tutabilmeliyiz. Bunu sağlamak için onları da bu tür fuarlara sık sık getirerek kitap dünyasını yakından tanımalarını sağlayıp, kitabı sevmelerine imkân hazırlamalıyız. Şakir Kurtulmuş yazdı.

Kitapların dünyasına yakın olabildiğimiz en iyi yerlerden birisi de fuarlar. Bu yıl 35.si düzenlenen Beyazıt Kitap ve Kültür Fuarı yine pek çok kitapla bizi buluşturdu. 180 kadar yayınevinin katıldığı fuarda yeni çıkan kitaplar ve yayınevlerinin kitap listesinden seçtikleri kitapları bir arada bulma imkânınız var. Böyle büyük alanlara kurulu fuarları gezerken pratik birkaç ayrıntıyı paylaşmakta yarar var. Bir kerede bu kadar büyük alanı gezmek, kitaplara bakmak mümkün değil. Daha rahat ve daha çok zaman ayırabilmek için ben şöyle bir yöntem uyguluyorum. Fuarın açıldığı gün alanı komple gezerek hangi yayınevlerinin katıldığına ve yerlerinin nerede olduğuna bakıyorum. İkinci gün kendime bir alan belirliyorum; bugün a bölgesini, yarın b, öbür gün c bölgesini gezmek üzere planlıyorum, bu şekilde vaktimi daha iyi değerlendirerek kitaplara yeterince zaman ayırabilmiş oluyorum.

Fuarı gezerken dikkat ettiğim bir başka özellik de şu: O da çok yardımcı oluyor; almak istediğim kitapları ilk gezmelerim sırasında tespit ederek not alıyorum. Bir haftalık inceleme sonunda listeme giren kitapları toplu bir şekilde temin ederek, coşku ile eve taşıyorum. Bunun şöyle bir yararı var. Hani nasıl derler, markete alışverişe giderken aç olmadığınız saatleri seçmeye bakın, bir de önceden ihtiyaçlarınızı liste yaparak belirleyin. Böylece ihtiyacınız olmayan şeyleri almaktan kurtulursunuz. Bizim kitaplara olan açlığımız biraz farklı tabii. Onun önüne geçmek mümkün olmuyor. Ancak almak istediğimiz kitapları bir liste halinde belirleyip temin etmek, size daha dikkatli bir alıcı olma imkânı sağlıyor. Kitapları kısa zaman içinde ilk gezmeleriniz sırasında incelediğiniz için, almak isteyip istemediğinize karar veriyorsunuz. İlk gezme anında gözünüze çarpan rastgele bir kitap o anda size hoş gelebiliyor ama alıp eve gittikten sonra sıkı incelediğinizde, ya da okuduğunuzda o kadar gerekli olmadığını görüyor, keşke bunu almasaydım diyebiliyorsunuz. İlk gezme anında uğradığınız yayınevlerinde kitaplara bakma süreniz epey geniş olduğundan, rahatlıkla kitapları karıştırarak daha çok bilgi sahibi olma imkânı buluyorsunuz. Listenize girecek kitapları önceden inceleyerek belirlediğiniz için isabetli bir alışveriş yapmış oluyorsunuz.

Çocuklarımızla gezelim kitap fuarlarını

Türkiye Diyanet Vakfı’nca İBB Kültür AŞ., Basın Yayın Meslek Birliği’nin katkılarıyla düzenlenen Türkiye Kitap ve Kültür Fuarı’nın en güzel etkinliklerinden birisi de Ramazan Sohbetleri. ESKADER’in katkılarıyla yürütülen Ramazan Sohbetleri’nde bugüne kadar Dursun Gürlek, Mustafa Armağan, Yıldız Ramazanoğlu, Mustafa Özdamar, Necdet Subaşı, Melike Günyüz, Ümit Şimşek, Mehmet Nuri Yardım, Cengizhan Orakçı, Uğur Canpolat, Fahrettin Gün gibi şair ve yazarları dinleme imkanı buldum. Ramazan boyunca sürecek olan fuarda her akşam sürecek olan Ramazan Sohbetleri’nde küçük bir halkada gerçekleşen söyleşiler konu itibariyle oldukça güzel. Ramazana dair, oruç, ahlak, iyilik gibi çeşitli meziyetlerin konuşulduğu sohbetlerin bitiminde yazarlara soru sorarak dinleyicilerin de katkısı sağlanıyor. Gönül istiyor tabi ki bu sohbet halkasına katılanların daha çok olmasını, daha çok kişinin katılıp istifade etmesini, nasiplenmesini…

Kitap bizim medeniyetimiz için her zaman öncülük eden, ışık saçan bir değer olmuştur. Medeniyetimizin kuruluşunu, tarihini incelediğimizde kitabın neden bu kadar bir ‘değer’ olduğunu daha iyi anlayabiliriz. Gelecek nesillere hem bu değeri hem de medeniyetimizin kodlarını öğrenmeleri için çocuklarımızı, torunlarımızı da kitapla buluşturmalı, kitabın dünyasına yakın bir yerde tutabilmeliyiz. Bunu sağlamak için onları da bu tür fuarlara sık sık getirerek kitap dünyasını yakından tanımalarını sağlayıp, kitabı sevmelerine imkân hazırlamalıyız.

Kitabı yeniden gündemimize almak durumundayız. Kitapla olan dostluğumuzu güçlendirmeliyiz. Kitaba verdiğimiz değer, evimizde günlük yaşantımızda tuttuğu yerle anlam kazanmalı. Çocuklarımıza okumanın önemini anlatabilmeli, onları kitapla buluşturabilmeliyiz. Kitap fuarları çocuklarımızı kitapla buluşturabilmek için hazırlanmış güzel alanlar. Kitap fuarlarına önce kendimiz sonra çocuklarımızla birlikte zaman ayırmalıyız. Çocuklarımıza kitapla dost olmayı kendi dostluğumuzla gösterebilmeliyiz.

Şakir Kurtulmuş

Yazının kaynağına ulaşmak için tıklayınız.

Yazar: Şakir Kurtulmuş
30-06-16
E mail: dunyabizim.com
 
 
Yorumlar: 0
Bu yazı için henüz yorum yapılmamıştır.
ÇOCUKLARIMIZLA, TORUNLARIMIZLA GEZELİM KİTAP FUARLARINI
Online Kişi: 27
Bu Gün: 367 || Bu Ay: 5.757 || Toplam Ziyaretçi: 2.214.385 || Toplam Tıklanma: 52.111.486