ÂYET-İ KERÎME
Ey Peygamber! Dinlerine uymadıkça Yahudiler de Hrıstiyanlar da senden asla hoşnut olmayacaklardır.
Bakara, 120.
HADÎS-İ ŞERİF
Dünya tatlı ve caziptir. Allah sizi dünyada egemen kılacak ve nasıl davranacağınıza bakacaktır. Dünyadan ve kadınlardan sakının.
Müslim, Rikak, 99.
SÖZÜN ÖZÜ
Bir düşünce için ölümü göze almak, kendini feda ediş değil; hayatı anlamlandırmaktır.
İsmet Özel
Kategori : / MÜLÂKÂT
Okunma Sayısı: 3473
Yazar: Mehmet Ali Ay'ın mülâkâtı
CEVAT AKŞİT HOCA: MEZHEPLER İSLÂM'I KORUR

CEVAT AKŞİT HOCA: MEZHEPLER İSLÂM'I KORUR

Asıl hedef Müslümanlık

Vahdet’e konuşan Akşit Hocaefendi, “Mezhep olmazsa olmaz. Kendi kanaatimize göre, mezhep yok dersek din yıkılır. Namaz, oruç, zekât, hac kalmaz. Bu tartışmalar, tamamen Müslümanlığı yıkmaya ve ortalığı karıştırmaya yöneliktir. Mezhebe girmeye mecburuz” dedi.

İslam âlemi üzerinde derin araştırmalar yapan oryantalistler edindikleri bilgiler ışığında İslam dininin özünü bozmak için farklı projeler üretiyor. Son dönemde revaç bulan yeni proje: Mezhepsiz İslam, mezhepsiz Müslüman. İtikadi olarak İslam’dan uzaklaşmış mezheplerin de Müslümanlık gibi sunulmasını öngören bu projeye tepki gösteren Cevat Akşit Hocaefendi, bu konudaki en büyük tehlikenin İran olduğunu söyledi.

‘İRAN’DA ÇOK BÜYÜK SÜNNİ DÜŞMANLIĞI VAR’

En büyük tehlike İran. Yavuz Sultan Selim Çaldıran’da ortaya çıkmasaydı eğer, İranlılar gibi olacaktık. Birkaç kez gittim İran’a. İslam devleti falan hikâye. Ahlaksızlık diz boyu. Rüşvetsiz iş yok. Zina almış başını gidiyor. Bir tane ehlisünnet adamının kabir taşı yok. Çok büyük bir Sünni düşmanlığı var. Koyu Şiilik propagandası yapılıyor.

‘SAHABENİN HER BİRİ YETKİLİYDİ’

Mezhep olmazsa olmaz. Biz bunu eski medrese kökenli âlimlerimizden öğrendik. Çok yanlış kanaatler var. ‘Peygamber zamanında mezhep mi vardı?’ diye soruyorlar. Yoktu ama neden yoktu? Sahabenin her biri yetkiliydi. Peygamberimiz şöyle söylüyordu: ‘Ashabım yıldızlar gibidir, hangisine uyarsanız doğruyu bulursunuz’.

İlmi, irfanı yetkiyi Efendimiz’den almışlar, onun tarafından yetiştirilmişlerdi. Ama sahabeden sonra İslam âlemi genişledi. İran fethedildi, Azerbaycan fethedildi.  Atlas okyanusuna varıldı. Kuzey Afrika’ya gidildi.

‘MEZHEBE MECBURUZ BU ALLAH’IN EMRİDİR’

İmam-ı Azam gibi 29 mübarek zat çıkmış doğrudan Kur’an’dan hüküm veren. Ama bunlardan 4 tanesi ayakta kalmış. İmam-ı Azam öyle güzel çözmüş ki. Muhteşem açıklama yapıyor. Öyle güzel gerekçelerle açıklamış. İmam-ı Şafii de öyle İmam-ı Malik de, İmam-ı Hanbeli de öyle. Bunların 4’ü kalmış. Şimdi mezhep şöyle oluşmuş; İmam-ı Azam’ın fikirlerini beğenenler kümelenmiş. Hanefi mezhebi denmiş. İmam-ı Azam’dan sonraki gelen âlimler onun prensibini ortaya koymuşlar. Mezhep mecburiyeti var. Çünkü Allah’ın emri böyle. Allah şöyle buyuruyor:  Bilmediğiniz zaman Ehli zikir âlimlere sorunuz. Allah’ın emri bu.

‘HADİS YOK DİYEMEZSİNİZ’

Mecburuz biz mezhebe girmeye. Mezhep yok dersek kendi kanaatimize göre, din yıkılır. Namaz kalmaz, oruç kalmaz. Hadisleri reddedenler de var. Hadisleri de reddederseniz din kalmaz. Allah “Namaz kılın” diyor Kur’an-ı Kerim’de, nasıl kılacağımızı tarif ediyor mu? Hadisi reddederseniz namaz kalkar. Zekâtın detayı var mı? O da yok. Hadisleri inkâr edersek, yok dersek, namaz da, zekât da, hac da kalkar.

‘İMAMLAR NAMAZ KILDIRMA MEMURU’

Başımdan geçen bir olayı anlatayım. Fransa’ya gittim. Vakit gelmişti camiye gittik. Caminin önü dolmuştu. Bir tek hoca yoktu. “Hoca nerede?” diye sordum. “Hoca son dakikada gelir” dediler. Çünkü imam ticaret yapıyormuş. Böyle hoca olmaması lazım. Yani kişinin içinde İslam ideali olması lazım. Bir memur gibi olmaması lazım. Peygamber Efendimiz “Cemaati camiden soğutan imam melundur” buyuruyor.  İmamlar maalesef namaz kıldırma memurluğu yapıyor. Hocanın içinde bir aşk olmayınca, cemaatin içinde nasıl olacak?

‘KAZIN AYAĞI TÜRKİYE’DE DEĞİL’

Şimdi maalesef bu saçmalıklar oluyor, mezhep ve hadisler olmazsa bütün ibadetler ortadan kalkar. Ortada din diye bir şey kalmaz. Durum iyiye gitmiyor. Bu çıkan dedikodular, tamamen Müslümanlığı yıkmaya ve ortalığı karıştırmaya yöneliktir. Bu arkadaşlar haindir demiyorum, fikir beyan ediyorlar ama kazın ayağı Türkiye’de değil.

‘MEZHEPLER İSLAM’I KORUR’

İmam-ı Azam ne diyor? “Sen daha güzelini bulabilirsen Kuran’dan bana tabi olman caiz değildir.” Kapıyı kapatmamış. İmam-ı Azam muhteşemdir. Mezhepler İslam’ı korur.  Mezhep demek içtihat demektir.

‘İSLAM’I KUŞA DÖNDÜRECEKLER’

Bizim bazı hocalar ‘hadis yok’ diyor. Hadis olmasa nasıl anlayacaksın Kur’an-ı Kerim’i? Kuşa döndürecekler İslam’ı. Bu da Batı oyunu, oryantalistlerin oyunu. Ama bizim hocalar meşhur olmak için yazıyorlar bunları. Çok yanlış,  Kur’an’a terstir. Batılılar bile bunlardan insaflı.

‘DİYANET’TE HERKES DEDİKODU YAPIYORDU’

Beni 3 defa Diyanet İşleri Başkanı yapmak istediler. Askerden yeni gelmiştim. Diyanet işleri başkanlığına gittim. Herkes dedikodu yapıyordu. Birbirlerinin aleyhinde konuşuyordu. İşlerinde yükselme hesapları vardı. Din adamı fedakâr olmalı. Allah rızası için bir şey yoktu. Tavan böyle olursa, taban nasıl olur? Din adamı ihlaslı çalışmalı, bilgili olmalıdır. Ben de bu durumdan hoşnut olmadım. Diyanet İşleri Başkanlığı görevini de kabul etmedim.

Yazının kaynağına ulaşmak için tıklayınız.

Yazar: Mehmet Ali Ay'ın mülâkâtı
29-04-16
E mail: gazetevahdet.com
 
 
Yorumlar: 0
Bu yazı için henüz yorum yapılmamıştır.
CEVAT AKŞİT HOCA: MEZHEPLER İSLÂM'I KORUR
Online Kişi: 20
Bu Gün: 224 || Bu Ay: 6.214 || Toplam Ziyaretçi: 2.215.195 || Toplam Tıklanma: 52.117.167