ÂYET-İ KERÎME
Ey Peygamber! Dinlerine uymadıkça Yahudiler de Hrıstiyanlar da senden asla hoşnut olmayacaklardır.
Bakara, 120.
HADÎS-İ ŞERİF
Dünya tatlı ve caziptir. Allah sizi dünyada egemen kılacak ve nasıl davranacağınıza bakacaktır. Dünyadan ve kadınlardan sakının.
Müslim, Rikak, 99.
SÖZÜN ÖZÜ
Bir düşünce için ölümü göze almak, kendini feda ediş değil; hayatı anlamlandırmaktır.
İsmet Özel
Kategori : İKTİBAS / Muhtelif Mevzûlar, Yazarlar, Yazılar
Okunma Sayısı: 2976
Yazar:
ABDÜLKADIR GEYLÂNÎ'NİN ÜÇ KİTABI VATİKAN'DA BULUNDU

ABDÜLKADIR GEYLÂNÎ'NİN ÜÇ KİTABI VATİKAN'DA BULUNDU

İslam alimi Seyyit Abdulkadir-i Geylani'nin 23. kuşaktan torunu Prof. Dr. Mehmet Fadıl Geylani, atasının kayıp eserlerini bulup yayınlayabilmek için 30 ülkede yaklaşık 400 kütüphanede araştırmalar yaptığını belirterek, 35 yılda 28 eserden 14'ünü yayınladığını söyledi. Prof. Dr. Geylani, dedesinin, Seyyit Abdulkadir-i Geylani'nin eserlerini toplayıp neşretmek için kendisini 35 yıl önce Medine'ye gönderdiğini ve araştırmalarına buradan başladığını anlattı.
 
GEYLANİ'NİN 3 BÜYÜK ESERİ
 
"Bunlardan ilki ve en önemlisi; Seyyit Geylani Hazretleri'nin kayıp Kur'an-ı Kerim tefsiriydi. 'Tefsir-i El Geylan' adıyla 6 cilt olarak İngilizce, Urduca, Türkçe ve Malay dilinde yayınlandı. İkincisi 'Müsnedü'l Hadis' isimli 10 ciltlik eseriydi fakat bu esere henüz ulaşamadık. Üçüncü büyük eseri ise 'Mutlak Fıkıh' adındaki eseriydi. Bu eserin bir kısmını bulup yayınladık."
 
VATİKAN YOLCULUĞU
 
Geylani'nin Vatikan Kütüphanesi'nde eserleri olduğunu öğrenip bu ülkeye giden Fadıl Geylani, kütüphane görevlisi ile aralarında geçen diyaloğu şöyle aktardı; "Kapı görevlisinin anlattığına göre büyükbabası Bağdat'ta kardinal ve misyoner olarak çalıştığı sırada Abdulkadir-i Geylani'nin 'Fethu'r Rabbani' isimli eserinden etkilenmiş ve vasiyetinde, 'Benim zürriyetim, ne durumda olursa olsun bu kitabı okusun. Eğer insanlar bu zatın emirlerini yerine getirirse hiçbir kan dökülmez' demiş." Aramızdaki bu konuşmadan sonra pasaportumu kontrol edip, geçmemize izin verildi.
 
İKİ ÖNEMLİ VASİYETİ
 
Fadıl Geylani, Abdulkadir-i Geylani'nin iki tavsiyesini uygulaması halinde ümmetin saadete ulaşacağına işaret ederek, vasiyetleri şöyle aktardı: "Birinci vasiyeti, 'İlim aydınlıktır, cehalet ise karanlık ve zulümdür. İlmin nuru ile zulmü ve karanlığı ortadan kaldırınız. Helal malınızı adil bir şekilde dağıtarak fakirliği ortadan kaldırın.' İkinci vasiyeti, 'İlmin emri, hem emir sahibinin emri üzerinde olacak hem de onun üzerinde tahakkuk edecek. İlmin emri, bütün emirlerin üzerindedir. Eğer böyle olmazsa zelil olursunuz."

Yazının kaynağına ulaşmak için tıklayınız.

Yazar:
12-02-16
E mail: gazetevahdet.com
 
 
Yorumlar: 2
Ali Gürcan
Ne istediğin belli değil be
Tarih : 15-10-17

Gittim vatikanda adam bana şunu,şunu dedi . Eeee...dedemin üç kitabı oradaydı . Bu ne biçim bir anlatım ..? Bu kiapların adını , kodifikasyon numarasını , hangi dilde yazıldığını daha bir çok bilgiyi vermeden olurmu.o adamın adını soyadını ver ki bu ciddi bir habermi yoksa tevatürmü bilelim.

 
Süleyman YILMAZ
Vatikan
Tarih : 16-02-16

Vatikan, bütün bu eserleri derleyip toplarken; kütüphanesinde saklayıp korurken biz neyle meşgulduk acaba? kabul etsek de, etmesek de ilmi eserlere sahip çıkmadığımız, çıkamadığımız ortada. Biz bu duyarsızlıkla batıyla nasıl mücadele edeceğiz? Nereye kadar geçmişle övünüp gideceğiz.

 
ABDÜLKADIR GEYLÂNÎ'NİN ÜÇ KİTABI VATİKAN'DA BULUNDU
Online Kişi: 14
Bu Gün: 299 || Bu Ay: 8.835 || Toplam Ziyaretçi: 2.220.045 || Toplam Tıklanma: 52.157.550