ÂYET-İ KERÎME
Ey Peygamber! Dinlerine uymadıkça Yahudiler de Hrıstiyanlar da senden asla hoşnut olmayacaklardır.
Bakara, 120.
HADÎS-İ ŞERİF
Dünya tatlı ve caziptir. Allah sizi dünyada egemen kılacak ve nasıl davranacağınıza bakacaktır. Dünyadan ve kadınlardan sakının.
Müslim, Rikak, 99.
SÖZÜN ÖZÜ
Bir düşünce için ölümü göze almak, kendini feda ediş değil; hayatı anlamlandırmaktır.
İsmet Özel
Kategori : DÜNYADA NELER OLUYOR / İSLÂM ÂLEMİ
Okunma Sayısı: 1938
Yazar: Serdar Demirel
SURİYE RUSYA'NIN İKİNCİ AFGANİSTAN'I OLMASIN

SÜNNÎ İRAN NASIL ŞİÎ YAPILDI?Suriye’de gelinen aşamayı en iyi ‘kaynayan kurbağa’ misali ifade ediyor. Çünkü Suriye’de tam da kaynayan kurbağa yöntemini uyguladılar. Açalım.

Kaynayan suya bir kurbağa atıldığında kurbağa hemen dışarıya kendisini atar, atmaya çalışır zira sıcaktır, canı yanmaktadır, ölecektir. Fakat eğer kurbağayı önce ılık bir suya koyar ve suyu ağır ağır ısıtırsanız, kurbağa orada uysalca oturacak, duruma alışacaktır. Su ısındıkça kurbağa gevşeyecek, hisleri tepki vermeyecektir. Su kaynamaya başladığında ise kurbağa da haşlanmış olacaktır...

İnsanların ağır ağır meydana gelen değişikliklere nasıl tepkisiz kalıp yeni durumu kabullendiklerini gösteren mecazî bir anlatımdır ‘kurbağa kaynatma’ yöntemi. Suriye’de ne kadar olamayacaklar listesi varsa tümü tahakkuk etti, ne kadar kırmızı çizgiler varsa hepsi aynı yöntemle aşıldı.

7 milyon insan evini barkını terk etmek zorunda kaldı. 300 binden fazla sivil katledildi. Kimyasal silahlar kullanıldı. Esed’in mezâlimi yetmiyor olsa gerek İran ve Hizbullah da sahaya inerek katliamlara imza attılar. Şimdi de Rusya..   

Sünni halkı tehcire zorlayarak Suriye’de demografik yapıyı değiştirdiler, değiştiriyorlar. Sadece PYD-YPG kantonları değil, Nusayri bölgeleri de bütünden ayrıştırılarak İran ve Rusya’nın himayesinde bağımsızlaştırılıyor. Suriye’yi en az üçe bölmeyi planlıyorlar...

İran önceleri utangaç bir edayla Suriye’de bulunuyordu. Gerekçesi de Şiilerin kutsal gördüğü mekânları ve bu mekânları ziyaret eden hacıları korumaktı!.. İran muhipleri İran hata yapmaz, antiemparyalist hattı korumak üzere oradadır gibi safsaftalarla kaynayan kurbağalar olmayı tercih ettiler.

Hiçbir şey İran ve Hizbullah’ın Suriye’de işgalci güç konumunda oldukları gerçeğini değiştirmez. İran, Rusya ile beraber alenen Esed rejimini korumak için Suriye halkını katlediyor, biri havadan diğeri karadan.

Asıl değinmek istediğimiz konu ise; Rusya’nın yakın tarihinden, bahusus Afganistan tecrübesinden ders almamış olması. Berlin Duvarı’nın yıkılmasıyla Sovyet Rusya’nın çöktüğü ilan edilmişti, hatırlayın. Peki bu nasıl olmuştu?

Sıcak denizlere inmek isteyen Sovyet Rusya, Afganistan’ı işgal etmişti. İşgal gerekçesi, bugün Esed’in yaptığı gibi darbeci komünist generallerin kendisinden yardım istemesiydi. Ama NATO güçlerinin Rusya’yı çökertmek üzere Afganistan’da kendisine tuzak kurduklarını bilmiyordu. Büyük zaferler beklerken büyük hezimete uğramıştı.

Afgan mücahitlerinin destansı direnişi, Rusya’ya tuzak kuran NATO’nun sunduğu imkânlarla birleşince Kızıl Ordu bütün ihtişamına rağmen dize gelmişti. Kara savaşında Afgan mücahitlerinin gerilla taktikleri karşısında varlık gösteremeyen Ruslar hava üstünlügünü kullanıyorlardı.

Uzun müddet hava üstünlüğünün imkânlarıyla işgali sürdürdüler. Ancak ABD, Rus askerleri epey yıprandıktan sonra mücahitlere o günün şartlarında çok az devlette olan stinger füzelerini vererek dengeleri değiştirdi. Bugün bile sadece 29 ülkenin bu silaha sahip olduğu biliniyor. Vikipedia bu füzeyi şöyle tanımlıyor:

FIM-92 Stinger alçak irtifadaki düşman uçak ve helikopterlerine karşı kullanılan, bir kişi tarafından taşınabilen, omuzdan ateşlenen, hedeften yayılan kızılötesi ve mor ötesi ışınlarla yönelen, pasif güdümlü ateşle-unut tipi hava savunma füze sistemidir. Tek personel tarafından MANPADS (Omuzdan atılarak) kullanılması, yüksek isabet ve tahrip özelliği gibi sebeplerle kara birliklerinin hava savunmasında önemli bir yere sahiptir

Ruslar, hava üstünlüğünü mücahitlere bu füzelerden verilmesiyle kaybettiler ve ağır kayıplar verdiler. Afganistan planı çöken Sovyet Rusya dağılmak zorunda kaldı. Ancak Rusya bu çöküşten sonra yeniden yapılanmasını bildi ve ayağa kalktı. Bir başarı hikâyesi yazdı. Ukrayna örneğinde olduğu gibi birçok konuda ABD ve AB’nin hassas dengelerini bozdu.

Sanki Rusya tekrardan, bu sefer de Suriye’de terbiye edilecek. Güç zehirlenmesi önünü görmesini engelliyor. Maalesef bedelini de Suriye ve bütün bölge ödeyecek.

Yazının kaynağına ulaşmak için tıklayınız.

Yazar: Serdar Demirel
04-10-15
E mail: yeniakit.com.tr
 
 
Yorumlar: 0
Bu yazı için henüz yorum yapılmamıştır.
SURİYE RUSYA'NIN İKİNCİ AFGANİSTAN'I OLMASIN
Online Kişi: 25
Bu Gün: 459 || Bu Ay: 6.449 || Toplam Ziyaretçi: 2.215.687 || Toplam Tıklanma: 52.120.939