ÂYET-İ KERÎME
Ey Peygamber! Dinlerine uymadıkça Yahudiler de Hrıstiyanlar da senden asla hoşnut olmayacaklardır.
Bakara, 120.
HADÎS-İ ŞERİF
Dünya tatlı ve caziptir. Allah sizi dünyada egemen kılacak ve nasıl davranacağınıza bakacaktır. Dünyadan ve kadınlardan sakının.
Müslim, Rikak, 99.
SÖZÜN ÖZÜ
Bir düşünce için ölümü göze almak, kendini feda ediş değil; hayatı anlamlandırmaktır.
İsmet Özel
Kategori : / AKTÜALİTE
Okunma Sayısı: 1571
Yazar: İbrahim Karataş
ÇÖZÜM SÜRECİ BİTERKEN...

ÇÖZÜM SÜRECİ BİTTİBiteceği daha başlarken belli olan Çözüm Süreci dün itibariyle sona erdi. Ak Parti hükümetinin iyi niyetle başlattığı ve fakat PKK’nın istismar ettiği süreç, eğer PKK sözünde durmuş olsaydı terör sorununu kökten çözmüş olacaktı. Fakat PKK kanadının sergilediği şark kurnazlıkları, hükümetin aşırı toleransı, Suriye’de PYD’nin önünün açılması ve beyaz Türklerin HDP’yi desteklemesi sonucunda şımaran PKK’nın küçük enişte cinsinden tehditleri ve eylemleri devletin süreçte zelil duruma düşmesine neden oldu. Süreç bitmişse bir sebebi de PKK’nın devletin ve hükümetin onurunu hiçe saymasıdır. Halk bu yüzden Ak Parti’yi cezalandırarak tek başına iktidar olmasına engel oldu.

Süreç PKK’nın tecavüzüne uğramasaydı Güneydoğu bölgesi her alanda yeşermiş olacaktı. Nitekim son 3 yılda hatırı sayılır yatırımlar çekmişti. Kürt halkını yeniden mağaralarda ikamet eden savaş baronları yüzünden karanlık günler bekliyor. Artık işadamından çok eli silahlı teröristlerle dolacak bölge. İnsanlar hayat standartlarını yükseltmek yerine yaşam kaygısıyla hayatlarını sürdürecekler.

Terör, yeni bedeller ödense de, öyle ya da böyle bitirilecek. Bilhassa Sayın Cumhurbaşkanı terörü bitirmede kararlı görünüyor. 40 yıllık cemaatçi paralel yapılanmayı bir yılda bitirdiği gibi 30 yıllık bölücü paralel yapılanmayı da kısa sürede bitireceğini sanıyorum. Sayın Erdoğan cemaate her istediğini vermişti. Fakat koynunda kökü dışarıda hainler beslediğini anlayınca onları tarumar etmişti. Aynı toleransı çözüm süreciyle Kürtçü harekete de tanımıştı. Onların da kötü niyetlerini fark edince dün itibariyle hesap sormaya başladı.

Yeni dönemde yine şehit haberleri gelecektir. Fakat terörü bitirip memlekette bir huzur ortamı inşa etmek için bazı acıların çekilmesi gerekiyor. Ben her halükarda güvenlik güçlerinin vereceği zayiatın geçmişe oranla daha az olacağını düşünüyorum. Çünkü devlet PKK terörünü bitirmek için daha hazırlıklı ve kararlı görünüyor. Özellikle Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yeni dönemde başkomutan sıfatıyla süreci yönetmesi devlet için bir avantaj olacaktır.

Gelelim PKK’ya. Niyet ve eylemleriyle Kürt sorunu üzerinden kendine münhasır bir devlet hayali kuran örgüt, barış sürecini bitirmekle ne büyük bir hata yaptığını yakında fark edecektir. Hükümet çözüm sürecini PKK hakimiyet alanını genişletip Irak’ta kanton, Suriye’de resmi, Türkiye’de fiili bir devlet kursun diye başlatmadı. Sürecin bitmesiyle birlikte hakimiyet alanı sadece mağaralar olacaktır. En büyük zararı da muhtemelen Suriye’de görecektir. PYD ile birlikte savaşan PKK unsurlarının Türk ordusuyla savaşmak için Türkiye’ye dönmesi YPG’yi IŞİD’e karşı savunmasız bırakacaktır. IŞİD yeni bir saldırıda belki de Kobani’yi ele geçirecektir. Çünkü Amerika ile Türkiye’nin stratejik bir işbirliğine girmesi PYD’ye yapılan Amerikan yardımlarını azaltacaktır. Türkiye de bu saatten sonra Peşmerge’nin Kobani’ye girmesine herhalde izin vermez.

Sosyal bağlamda, eğer Ak Parti hükümeti Kürt halkını yeniden kazanmak için doğru hamleler yapıp yeni sürecin müsebbibinin PKK olduğunu izah edebilirse, Güneydoğu’da hem taban bulur hem de devletin yeniden otorite kurmasını temin eder. Yıllardır eline silah almamış olan Hüda-Par tabanı ve medreseler aracılığıyla halka nüfuz edilmemesi için bir neden görünmüyor.

Bir de malumunuz IŞİD terörü nüksetti son günlerde. IŞİD’in Türkiye için ciddi bir tehdit oluşturacağını sanmıyorum. IŞİD’den gelecek zarar tabanının olmaması ve Türkiye’de faal olmaması nedeniyle sınırlı ve süreli olacaktır. Amerika ile İncirlik üssü konusunda anlaşmaya varılması gayet yerinde bir karar oldu. Bu ittifak hem IŞİD’le mücadeleyi kolaylaştıracak hem de PKK’yı uluslararası arenada yalnızlaştıracaktır.

Önümüzdeki günlerde yeni acılar yaşanacak ama çok hayırlar için az zarara katlanmamız gerekiyor. Türkiye’nin işi bu sefer daha zor ama neticesi daha hayırlı olacaktır. Biraz zamana ihtiyacımız var. Sabredelim. Allah sabredenlerle beraberdir.

Yazının kaynağına ulaşmak için tıklayınız.

Yazar: İbrahim Karataş
26-07-15
E mail: yeniakit.com.tr
 
 
Yorumlar: 0
Bu yazı için henüz yorum yapılmamıştır.
ÇÖZÜM SÜRECİ BİTERKEN...
Online Kişi: 25
Bu Gün: 474 || Bu Ay: 9.697 || Toplam Ziyaretçi: 2.201.446 || Toplam Tıklanma: 51.944.459