ÂYET-İ KERÎME
Ey Peygamber! Dinlerine uymadıkça Yahudiler de Hrıstiyanlar da senden asla hoşnut olmayacaklardır.
Bakara, 120.
HADÎS-İ ŞERİF
Dünya tatlı ve caziptir. Allah sizi dünyada egemen kılacak ve nasıl davranacağınıza bakacaktır. Dünyadan ve kadınlardan sakının.
Müslim, Rikak, 99.
SÖZÜN ÖZÜ
Bir düşünce için ölümü göze almak, kendini feda ediş değil; hayatı anlamlandırmaktır.
İsmet Özel
Kategori : DÜNYADA NELER OLUYOR / İSLÂM ÂLEMİ
Okunma Sayısı: 1895
Yazar: Serdar Demirel
İRAN YEMEN'İ ATEŞE ATIYOR

İRAN YEMEN'İ ATEŞE ATIYORSuudi Arabistan liderliğindeki koalisyonun Yemen’de İran’ın desteğiyle darbe yapan Husilere karşı başlattığı hava saldırısı, Ortadoğu’yu topyekûn kuşatacak bir savaşa sokma potansiyeli taşıyor. Eğer İran anlaşmaya yanaşmaz, Husileri doğal sınırları içine çekmez ise bir kara hareketi de başlayacak. Bunun de nelere gebe olduğunu kestirmek zor gözüküyor.

Suudi Arabistan ve Körfez ülkeleri kendilerini kendi elleriyle tuzağa düşürdüler. Çünkü Arap Baharı’yla başlayan sürece karşı düşmanca davranıp yanlış stratejiler geliştirdiler. Kendi halklarından korkmaları ve bahusus İhvan düşmanlığının etkisiyle İran’a bölgeye daha derinden nüfuz etme fırsatı verdiler. Maalesef hâlâ İhvan’a karşı düşmanca tutumlarından vazgeçmiş değiller..

Ortadoğu topyekûn bir savaşa girerse bunun en büyük sorumlusu ise tartışmasız bölgeye el koymaya çalışan İran’dır. İran imparatorluk kurma hevesleriyle büyük ve tehlikeli oyunlar oynuyor. Sünni dünyada asırlardır bugünkü gibi Şiî nefreti oluşmamıştı. Gelinen bu aşama İran’ın Sünniliğin aleyhine ve Şiîliğin lehine hak-hukuk ve sınır tanımaz bir yayılmacılık politikası izleyerek Körfez ülkelerini direkt tehdit altına alması, komşularının çıkarlarını gözetmemesi sebebiyledir.

Kurmay bir aklı bir tarafa bırakın vasat bir akıl bile önüne bir dünya haritası koysa, sonra da bu haritada İran’ın yerini ve İran’ın ele geçirdiği, nüfuz ettiği, yönetmeye başladığı başkentleri işaretlese oynanan tehlikeli oyunun boyutlarını kolayca görebilecektir. En azından İran’ın enerji kaynakları ve transfer yollarını kontrol altına aldığını görecektir.   

Yemen’de Husilere darbe yaptırıp başkent Sana dahil büyük şehirleri teker teker ele geçirirken sıra Aden’e gelmişti. Akdeniz-Kızıldeniz bağlantısının çıkış noktası olan Aden’i ele geçirirken de bölge ülkelerinin bu yeni emrivâkiyi içlerine sindireceklerini varsaydı.

Bu da 9 Arap ülkesi artı Pakistan’ın müdahalesini kaçınılmaz kıldı.. İran’ın Akdeniz-Kızıldeniz bağlantısının çıkışı Aden Körfezi’ne sahip olmak iştahı Irak, Suriye ve Lübnan’da yaptıklarıyla beraber ele alındığında bu ittifakı zorla ortaya çıkarmıştır.

Doğrusu ben İran’ın direkt bir savaşa gireceğini sanmıyorum. İran en iyi yaptığı işi yapacak, bu savaşı uzun yıllara yayarak vekaleten bir savaş (proxy war) yürütmeyi tercih edecektir. Bunun bedelini de daha çok diğer ülkeler ödeyecektir.   

İran’ın Yemen’deki retoriğine bakıyorum, trajı-komik. Kendi kamuoyuna Şiilik ve Ehl-i Beyt düşmanı vahabilik tehlikesine, bunun ürünü olan IŞİD ve El Kâdiye’ye karşı savaştığını söylüyor. Dünya Şiî kamuoyuna bunlar Şiî düşmanlarıdır dolayısıyla bunlara karşı savaşmak bir varoluş kavgasıdır diyerek onları da bulundukları coğrafyalarda mobilize ediyor.

Diğer taraftan da uluslararası topluma ve küresel güçlere "Suudi Arabistan ideolojisi vahabi ideolojisidir. Bu ideoloji de IŞİD ve El Kâide ideolojisiyle aynıdır. Bu ideoloji ortak düşmandır. Ortak düşmana karşı bu kavgada beni destekleyin" diyor.

Bir de Ortadoğu’yu “Yeni Osmanlılardan” korumak gerektiğini söyleyerek Türkiye’ye karşı kendisine taraftar toplamaya çalışıyor. Bir manada antiemperyalist sloganların gölgesinde Batı’ya Ortadoğu denklemini beraber kuralım çağrıları yaparak müşterek çıkarlar doğrultusunda örtülü ittifaklar kurma yollarını gösteriyor.

Oysa Suudi Arabistan da hem IŞİD’e hem de El Kâide’ye karşı savaşıyor. Suudi Arabistan daha kötüsünü bile yaparak Arap dünyasının en nezih hareketi İhvan’a karşı savaşıyor. Suudi Arabistan Türkiye’nin İhvan’la arayı düzeltme çağrılarına dahi kulak asmıyor.

Sonuç olarak bölgemiz yeni büyük krizlere sürükleniyor. Bu gerilim politikasının daha öncedeki krizlerde olduğu gibi İran’a iç siyasetinde muhaliflerini sindirme, bölgede ise nüfuz alanını genişletme fırsatı verip vermeyeceğini hep beraber göreceğiz.

Yazının kaynağına ulaşmak için tıklayınız.     

Yazar: Serdar Demirel
29-03-15
E mail: yeniakit.com.tr
 
 
Yorumlar: 0
Bu yazı için henüz yorum yapılmamıştır.
İRAN YEMEN'İ ATEŞE ATIYOR
Online Kişi: 14
Bu Gün: 416 || Bu Ay: 9.020 || Toplam Ziyaretçi: 2.200.480 || Toplam Tıklanma: 51.934.490