ÂYET-İ KERÎME
Ey Peygamber! Dinlerine uymadıkça Yahudiler de Hrıstiyanlar da senden asla hoşnut olmayacaklardır.
Bakara, 120.
HADÎS-İ ŞERİF
Dünya tatlı ve caziptir. Allah sizi dünyada egemen kılacak ve nasıl davranacağınıza bakacaktır. Dünyadan ve kadınlardan sakının.
Müslim, Rikak, 99.
SÖZÜN ÖZÜ
Bir düşünce için ölümü göze almak, kendini feda ediş değil; hayatı anlamlandırmaktır.
İsmet Özel
Kategori : İKTİBAS / ÇARPIK VAZİYETLER
Okunma Sayısı: 1811
Yazar: Yıldıray Oğur
O TÜRKİYE BİRİNCİLİKLERİNİN SIRRI ÇÖZÜLDÜ

O TÜRKİYE BİRİNCİLİKLERİNİN SIRRI ÇÖZÜLDÜ803 bin 875 kişinin hakkına girmek…

14 Temmuz 2010 günü sabah saatlerinde Adana’da Ege Bağatur Bulvarı’nda yürüyen beş kişi bulvarın yanındaki DSİ’nin sulama kanalında bir ceset görüp polisi aradılar. Olay yerine gelen polis kanaldan genç bir kadının cesedini çıkardı. 28 yaşındaki genç kadının adı Elif İşler’di. Beş yıl önce Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Coğrafya Bölümü’nden mezun olan genç kadın, 4 yıldır girdiği KPSS sınavlarında başarısız olmuş, öğretmen olarak atanamamıştı. 4 gün önce 5. Kez girdiği KPSS sınavı da hiç parlak geçmeyince bunalıma giren Elif öğretmen intiharı seçmişti.

Elif İşler gibi bu sınava daha önce dört kere girip başarısız olmuş G. T. E. ise 10 Temmuz 2010 günü beşinci kez girdiği  KPSS sınavında büyük bir başarıya imza attı. 2003 yılında Celal Bayar Üniversitesi Gıda Mühendisliği bölümünden mezun olan G.T. E., 2008’de 51.2004, 2009’da 60.585 puan aldığı KPSS’ye beşinci girişinde şeytanın bacağını kırmış, KPSS Genel Yetenek ve Genel Kültür testlerinde bir soru hariç bütün soruları bilerek bu sınava giren 803 bin 575 lisans mezununu geride bırakıp Türkiye birincisi olmuştu.

(Dün soruşturmayı başından beri en iyi takip eden muhabir olan Akit’ten Kenan Kıran’ın haberine göre http://m.yeniakit.com.tr/haber/o-kadin-firarda-58624.html, G.T.E, Türkiye birincisi olduğu sınavla İstanbul Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürlüğü’nde gıda mühendisi olarak çalışırken KPSS soruşturmasının başlamasından kısa bir süre sonra Roma’ya gitti ve altı aydır da Roma’da yaşamakta.)

Türkiye Birincisi olduktan sonra öğrencisi olduğu FEM Akademi’nin Taksim şubesinde Zaman gazetesine konuşan G.T.E, başarısının sırrını şöyle açıklamış: “Özellikle sınavdan bir hafta önce toplu konuları tekrar yaptılar. O bende çok faydalı oldu.”

Muhtemelen Eskişehir FEM Akademi’ye devam eden F. B’nin aynı sınavda gösterdiği büyük başarının sırrı da aynıydı. Anadolu Üniversitesi İlköğretim Matematik Öğretmenliği bölümünden mezun olan F.B. 3 kez girdiği KPSS sınavlarında başarılı olamamış ama ne tesadüf o da 2010’daki sınavda büyük bir başarı göstererek Eğitim Bilimleri’nde 99.903 puanla Türkiye ikincisi olmuştu. Daha da ilginci aynı sınavın Genel Kültür ve Genel Yetenek testlerinde de aynı başarıyı tekrarlamış, o testlerdeki soruların yine ne tesadüf ki bir-ikisi hariç tamamını doğru cevaplamayı başarmıştı.

Daha da büyük bir tesadüf ise herhalde sınava giren eşi B.D.B’nin de aynı başarıya imza atıp, Eğitim Bilimleri testinde 120 soruda 100 üzerinde net yapan 3227 aday arasına girmesi olmalı…

Ama yine de B. çiftinin bu Türkiye ikinciliği 2010 KPSS sınavı ortalaması için büyük bir başarı sayılmaz. Çünkü 2010 KPSS sınavında 120 soruda 100 net ve üstü yapmayı başarıp yüzde 1’e giren 3277 aday içerisinde tam tamına 324 evli çift var.

Daha da büyük başarı 2009’da, 2011’de aynı sınavın birincisinin  dahi başaramadığını başarıp 2010 KPSS Eğitim Bilimleri testinde 120 soruda 120 net yapan 350 kişiden en az 42’sinin de evli çiftler olması…

2010 KPSS soruşturmasının izini süren @mucahidkurt’un paylaştığı bilgilere göre,  2010 KPSS Eğitim Bilimleri Sınavı’nda  bu süper başarılı karı kocalar arasında 120’de 120 net yapmayı başaran en az 21 çift yine ne tesadüf ki cemaat kurumlarında öğretmenlik yapmaktaymış.

Cemaat eğitim kurumları o sınavda o kadar başarılı olmuş ki, örneğin Kayseri’deki bu sınava hazırlık için kurulan Serhat Akademi’nin beş öğrencisi, 2010 KPSS Eğitim Bilimleri sınavında 120’de 120 net yapmayı başarmıştı. Hatta dershane bu “başarıyı” “KPSS’nin şifrelerini çözdük” başlıklı bir ilanla duyurmuştu bile… (https://twitter.com/mucahidkurt/status/577423379734614016)

279.889 kişinin girdiği 2010 KPSS Eğitim Bilimleri Sınavı ortaya çıkan bu tuhaflıklar yüzünden iptal edilip dört ay sonra tekrarlandı.

Ama ne gariptir ki iptal edilen sınavda 100 net ve üzeri yapmış 3.227 çok başarılı öğrenciden 1.175’i bu yeni sınava hiç girmedi bile.  Girenlerin ise sadece 76'sı dört ay önceki başarısını tekrarlayıp 100 net üzeri çıkarabildi. İptal edilen sınavda 120’de 120 net yapan 350 şampiyondan 148'i de yenilenen sınava girmediler. Girenlerden ise sadece 2’si 100 netin üzerine çıkabildi. Zaten yenilenen sınavın birincisi 120’de 111 nette kaldı.

Tekrarlanan sınava girmeyen şampiyonlardan biri A.A’ydı. Marmara Elektrik Öğretmenliği’nden mezun olan A.A., ardından Almanya’ya gitmiş, sonra Türkiye’ye dönüp girdiği 2010 KPSS Eğitim Bilimleri sınavında 120 soruda 115 net çıkarmayı başarmıştı. Ama bu büyük başarıyı gösterdiği sınav iptal edilince Kasım 2010’da yapılan yeni sınava nedense girmemişti.

Yine @mucahidkurt’un titiz takipçiliği ilginç bir durumu ortaya çıkarmış. A.A., Ocak 2011’de Çankaya Köşkü’nde işe başlamış. Hem de fotoğrafçı olarak. Cumhurbaşkanı Gül’ün Gabon’da çektirdiği meşhur çıplak ayaklı balıkçı fotoğrafını en meşhur, ödüller almış, belgeseli yapılmış fotosu…

Peki, bu insanlar neden tekrarlanan sınava girmediler?

Belki şüphe çekmemek için belki de artık ihtiyaç duymadıkları için. İşin en kritik kısmı da bu. ÖSYM,  kopya iddiaları yüzünden sadece 279.889 adayın girdiği KPSS Eğitim Bilimleri Sınavı’nı iptal etti.

Ama, 2010’da sınavdan hemen sonra TÜRK Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk’un ortaya çıkardığı ve Yalvaç Savcısı’nın üzerine giderek soruşturduğu Isparta Yalvaçlı ‘çoban’ B.S.’nin bilgisayarını beş yıl sonra yeniden inceleyen TÜBİTAK, sadece KPSS Eğitim Bilimleri sınavını değil, bir özel dershanenin testi kılıfında KPSS Genel Yetenek ve Genel Kültür sınavlarının sorularının tamamına yakınını buldu. Cevapların boldla işaretlendiği, bazı soruların sadece doğru cevap şıkkıyla yer aldığı, bazı soruların ise cevabı içeren konu başlığıyla yer aldığı bu test 2010 KPSS Genel Kültür ve Genel Yetenek sorularının birkaç eksikle aynısıydı.

Test bilgisayara, sınavdan dört gün önce yüklenmişti. İstanbul’daki sınav birincisi, Eskişehir’deki sınav ikincisinin bu testlerdeki başarısı da, bir ya da iki soru hariç bütün soruları cevaplamış olmaları da tesadüf değildi yani..

Her ne kadar örnekteki Cumhurbaşkanlığı bu sınavla personel almasa da,  Eğitim Bilimleri sınavı iptal olunca, büyük başarı göstermelerine rağmen adaylardan bir kısmının yeni sınava girmemesinin sebebi Genel Yetenek ve Genel Kültür testinden aldıkları yüksek puanlarla başka memuriyetlere girmiş olma ihtimalleri. Bu durumda kaç kişinin olduğunu bilmiyoruz.

Ama 2010 KPSS Eğitim Bilimleri testinden sonra, artık sızdığı teknik bir raporla ortaya çıkan 2010 KPSS Genel Kültür ve Genel Yetenek testine katılmış 803 bin 875 üniversite mezunundan en az yüzde 95’inin hakkının yendiğini, geleceklerinin çalındığını, belki bu yüzden geçtiğimiz beş yılı kötü, umutsuz, istemedikleri işlerde geçirdiklerini, bu sınav yüzünden hayatlarının akışının değiştiğini biliyoruz…

Tıpkı Elif öğretmen gibi…

Yazının kaynağına ulaşmak için tıklayınız.

Yazar: Yıldıray Oğur
27-03-15
E mail: turkiyegazetesi.com.tr
 
 
Yorumlar: 0
Bu yazı için henüz yorum yapılmamıştır.
O TÜRKİYE BİRİNCİLİKLERİNİN SIRRI ÇÖZÜLDÜ
Online Kişi: 20
Bu Gün: 370 || Bu Ay: 8.974 || Toplam Ziyaretçi: 2.200.418 || Toplam Tıklanma: 51.933.249