ÂYET-İ KERÎME
Ey Peygamber! Dinlerine uymadıkça Yahudiler de Hrıstiyanlar da senden asla hoşnut olmayacaklardır.
Bakara, 120.
HADÎS-İ ŞERİF
Dünya tatlı ve caziptir. Allah sizi dünyada egemen kılacak ve nasıl davranacağınıza bakacaktır. Dünyadan ve kadınlardan sakının.
Müslim, Rikak, 99.
SÖZÜN ÖZÜ
Bir düşünce için ölümü göze almak, kendini feda ediş değil; hayatı anlamlandırmaktır.
İsmet Özel
Kategori : / ÎMAN VE İSLÂM
Okunma Sayısı: 3257
Yazar: Orhan Çeker
KUR'AN'DA İNSAN TİPLERİ-2 (Şeytan tip)

KUR'AN'DA İNSAN TİPLERİ-2Ge­çen haf­ta­ki ya­zım­da Ku­r’­an’­da­ki in­san tip­le­ri­ne mu­kad­di­me yap­mış­tım. Bu­gün de o se­ri­den ola­rak ŞEY­TAN ti­pe de­ği­ne­ce­ğiz. Gö­re­lim Ku­r’­an, şey­ta­nı na­sıl an­la­tı­yor ve kim­ler şey­tan­mış.

Ön­ce­lik­le şu­nu be­lir­te­lim ki şey­tan, cin­ler­den de in­san­lar­dan da olur (En’­am: 112). Öy­ley­se Ku­r’­an’­ın, say­dı­ğı şey­tan­lık özel­lik­le­ri in­san ve­ya cin her kim­de var­sa o ki­şi bu­lun­dur­du­ğu oran­da şey­tan olur. O özel­lik­le­rin tü­mü bir in­san­da bu­lu­nur­sa o ki­şi tam ta­mı­na şey­tan­dır. Özel­lik­ler­den bi­ri üze­re bu­lu­nu­yor­sa şey­tan­lık­tan bir cüz üze­re bu­lun­muş olur. İn­san­lar bu özel­lik­le­re dik­kat et­me­li ve şey­tan­laş­ma­ma­lı­dır.

Özel­lik­le­re ge­çe­lim:

1. Şey­tan, AL­LA­Hın em­ri­ne kar­şı ki­bir­le­nir ve ye­ri­ne ge­tir­mek­ten uzak du­rur. Ayet-i ke­ri­me­ler­de ve ha­dis-i şe­rif­ler­de ki­bir­li­lik hak­kı ka­bul et­me­mek ve hak­ka kar­şı di­ren­mek ola­rak an­la­tı­lır. İlk emir, ‘A­de­m’­e sec­de edi­n’ ol­du. Ma­lum­dur ki şey­tan bu em­re uy­ma­dı ‘ki­bir­len­di ve çe­kin­di­’ (Ba­ka­ra:34…). Öy­ley­se biz Müs­lü­man­lar hak­ka tes­lim ol­mak mec­bu­ri­ye­tin­de­yiz. Bu tes­li­mi­yet ha­ya­tı­mı­zın ba­zı za­man­la­rı­nı de­ğil, her za­man ve her me­ka­nı­mı­zı kap­sar. AL­LA­Hın ege­men­li­ği bel­li bir hu­du­da bağ­lı de­ğil­dir. Za­ten müs­lü­man (müs­lim) hak­ka tes­lim ol­muş ki­şi de­mek­tir. Unut­ma­ya­lım ki hak­kı HAKK be­lir­ler.

2. Şey­tan amel­le­ri süs­ler. Ku­r’­an’­da bir­kaç yer­de şey­ta­nın özel­li­ği ola­rak bu söy­le­nir (En’­am:43, En­fal:48, Tev­be:37 Neml:24, An­ke­bût:38…). Ya­ni şey­tan hak­kı ba­tıl gi­bi, ba­tı­lı hakk gi­bi gös­te­rir. İn­san ba­tı­lı iş­le­di­ği hal­de şey­tan ona ‘a­fe­rin, sen tam hakk üze­re­sin de­vam et’ der. Hak­kı iş­le­yen in­sa­na da ‘se­nin yap­tı­ğı­nın din­le iman­la il­gi­si yok, yan­lış yol­da­sı­n’ der. Hat­ta şey­tan bu nok­ta­da sa­mi­mi bir din­dar ro­lün­de kar­şı­mı­za çı­ka­bi­lir. Ku­r’­an bu al­gı ya­nılt­ma­sı­na ka­pı­lan­la­rın, dün­ya­da amel­le­ri bo­şa çı­ka­ca­ğı için en çok hüs­ra­na uğ­ra­yan ki­şi­ler ol­du­ğu­nu ifa­de eder (Kehf:103-104).

Za­ma­nı­mız­da şey­ta­nın bu özel­li­ği çok dik­kat çek­mek­te­dir. Ha­di­se­le­re ib­ret­le ba­kın: O ha­di­se­nin as­lı ne­dir, ama ne ola­rak tak­dim edi­li­yor. Çok açık ola­rak gö­re­cek­si­niz ki çok cid­di bir al­gı ya­nılt­ma­sı var. Şey­tan­laş­mış in­sa­nın tav­rı iş­te bu­dur. Hal­bu­ki şey­tan­dan uzak müs­lü­man bu ko­nu­da dü­rüst ol­ma­lı ve ola­yı ol­du­ğu gi­bi ak­tar­ma­lı­dır. Ak­ra­ba le­hi­ne da­hi dav­ran­ma­mak Ku­r’­an’­ın em­ri­dir. Bu göz­le olay­la­ra bak­tı­ğı­mız­da or­ta­da çok faz­la şey­tan ol­du­ğu­nu göz­lem­le­riz.  Neû­zu bil­lah. Bu yüz­den çok faz­la in­sa­nın gü­na­hı­na gi­ril­mek­te­dir. Hır­sız asıl mal sa­hi­bi gi­bi, na­mus­suz çok na­mus­lu gi­bi - en ufak utan­ma his­se­dil­mek­si­zin -gös­te­ri­le­bi­li­yor. İn­sa­nı­mız iyi ki ahi­ret he­sa­bı var di­yor ve an­cak böy­le ra­hat­lı­yor.

3. Şey­tan, AL­LA­Hın zik­rin­den ve na­maz­dan alı­koy­ma­ya ça­lı­şır (Mai­de: 90-91). Ku­r’­an’­da bu, özel­lik mey­sir, ola­rak ifa­de edi­lir. Mai­de 91 ve il­gi­li ha­dis-i şe­rif­ler­de mey­sir ‘Al­la­h’­ın zik­rin­den ve na­maz­dan alı­ko­yan her­ şe­y’ ola­rak ta­rif edi­lir. Bun­dan ala­ca­ğı­mız ders şu ol­ma­lı­dır: Mu­bah bir şey bi­le ol­sa na­maz­dan alı­ko­yu­yor­sa bi­lin ki o mey­sir­dir, la­net­li­dir ve şey­tan­dan ge­li­yor. Ay­rı­ca şu­nun da far­kın­da ola­lım ki in­san­la­rı, AL­LA­hı zik­ret­mek­ten alı­ko­yan­lar şey­tan­lık ya­pı­yor­lar. Bu, şey­ta­nın en ba­riz özel­lik­le­rin­den­dir. Öy­ley­se çok dik­kat­li olup hem şey­tan ol­mak­tan hem de şey­tan­lar­dan uzak dur­ma­mız ge­rek­mek­te­dir.

Haf­ta­ya ay­nı ko­nu­ya de­vam ede­lim in­şal­lah. Du­a ve se­lam ile

Yazının kaynağına ulaşmak için tıklayınız.

Yazar: Orhan Çeker
06-03-15
E mail: gazetevahdet.com
 
 
Yorumlar: 0
Bu yazı için henüz yorum yapılmamıştır.
KUR'AN'DA İNSAN TİPLERİ-2 (Şeytan tip)
Online Kişi: 8
Bu Gün: 416 || Bu Ay: 8.229 || Toplam Ziyaretçi: 2.219.285 || Toplam Tıklanma: 52.154.654