ÂYET-İ KERÎME
Ey Peygamber! Dinlerine uymadıkça Yahudiler de Hrıstiyanlar da senden asla hoşnut olmayacaklardır.
Bakara, 120.
HADÎS-İ ŞERİF
Dünya tatlı ve caziptir. Allah sizi dünyada egemen kılacak ve nasıl davranacağınıza bakacaktır. Dünyadan ve kadınlardan sakının.
Müslim, Rikak, 99.
SÖZÜN ÖZÜ
Bir düşünce için ölümü göze almak, kendini feda ediş değil; hayatı anlamlandırmaktır.
İsmet Özel
Kategori : / ÎMAN VE İSLÂM
Okunma Sayısı: 2417
Yazar: Ali Eren
HİLÂL İLE HAÇ GÖKYÜZÜNDE BULUŞMUŞ!

HİLÂL İLE HAÇ GÖKYÜZÜNDE BULUŞMUŞ!Sul­ta­nah­med câ­mi­inin kub­be­si­nin üze­ri­ne haç in­di­ri­len fo­toğ­ra­fı kö­şe­mi­ze koy­muş ve “Bu­nun ben­ze­ri baş­ka fo­toğ­raf­lar da var. On­la­rı da gör­mek is­ter mi­si­niz?” de­miş­tik. Siz de­ğer­li oku­yu­cu­la­rı­mız, “Mu­hak­kak gör­mek is­te­ri­z” ce­va­bı­nı ver­di­niz.

Sö­zü­mü­zü tut­tuk, ar­ka­sın­dan üze­ri haç­lı Aya­sof­ya fo­toğ­ra­fı­nı da gör­dü­nüz. “Bu­nun ben­ze­ri baş­ka fo­toğ­raf­lar da var. On­la­rı da gör­mek is­ter mi­si­niz?” de­dik, is­rar­la on­la­rı da gör­mek is­ti­yor­su­nuz. Bu­gün bi­ri­ni ve­ri­yo­ruz, di­ğer­le­ri­ni ara ara gö­re­cek­si­ni­z…

Bi­li­yor­su­nuz, gök­te­ki ay se­ne­de 12 de­fa her ay­ba­şın­da bir-iki gün hi­lâl şek­lin­de olur. Bil­me­yen­le­re söy­le­ye­lim, İs­tan­bu­l’­da da en çok ki­li­se Be­yoğ­lu­’n­da­dır. Her ki­li­se­nin üze­rin­de de haç var­dır.

Ci­han Ha­ber Ajan­sı­’n­dan bir mu­ha­bir, ayın hi­lâl şek­lin­de ol­du­ğu bir gün Be­yoğ­lu­’na gi­di­yor. Bir ki­li­se­nin kub­be­si­nin üze­rin­de­ki haç ile gök­te­ki hi­lâl şek­lin­de­ki ayı hi­za­la­yıp fo­toğ­ra­fı­nı çe­ki­yor. Ar­ka­sın­dan da şöy­le bir ha­ber ya­pı­yor:

“MUH­TE­ŞEM GÖ­RÜN­TÜ!

 Hİ­LÂL İLE HAÇ GÖK­YÜ­ZÜN­DE BU­LUŞ­TU.”

San­ki kâi­nat­ta ilk de­fa olu­yor da böy­le de­miş mu­ha­bir. Oy­sa, gök­te­ki ay her se­ne 12 de­fa ya­ni her ay hi­lâl şek­lin­de olur. Ki­li­se­le­rin kub­be­le­ri­nin üze­rin­de­ki haç da za­ten ora­da du­ru­yor. Hi­lâl ile ha­çı bi­le bi­le ay­nı hi­za­ya ge­tir­me­nin –hâ­şâ-mâ­ne­vî bir ta­ra­fı var­sa- bu­nu çe­ken ar­ka­daş her ay ay­nı şe­yi yap­sa da Müs­lü­man­la­rın mâ­ne­vi­yat­la­rı art­sa ba­ri­…

Mâ­lum her mi­na­re­nin ucun­da hi­lâl var­dır. Haç-hi­lâl res­mi­ni çe­ken şa­hıs bir mi­na­re­nin ucun­da­ki hi­lâl ile gök­te­ki hi­lâ­li bir hi­za­ya ge­tir­se de, “Muh­te­şem gö­rün­tü! Yer­de­ki hi­lâl ile gök­te­ki hi­lâl bu­luş­tu­” di­ye bir ha­ber yap­say­dı, o za­man “Bir müs­lü­man he­ye­ca­na gel­miş, his­si­ni böy­le ifa­de et­mi­ş” der ge­çer­dik.

Hı­ris­ti­yan­la­rın “Tes­li­s” ya­ni “üç ila­h” inan­cı­nı tem­sil eden haç ile, tek ya­ra­tı­cı­nın is­mi­ni tem­sil eden hi­lâ­li ay­nı fo­toğ­raf­ta bir ara­ya ge­ti­rip, bu­na bir de “Muh­te­şem gö­rün­tü­” de­me­ye ne de­me­li?  

Bi­li­yor mu­su­nuz, “Hi­lâ­l” ke­li­me­si­nin de rab­bi­mi­zin is­mi­nin de eb­ced de­ğe­ri 66, ya­ni ay­nı­…

Gü­ver­sin ba­rış tim­sa­li ya. Fo­toğ­ra­fı çe­ken şa­hıs, bir de ha­çın üze­ri­ne gü­ver­cin ko­nun­ca çek­miş.

Kuş­lar Türk­çe bil­mez­ler. Bir ku­şa “Kuş kar­deş! Şu ha­çın üze­ri­ne kon da bir po­zu­nu ala­yı­m” de­se­niz, kuş “Hay ha­y” de­mez, uçup gi­der. De­mek ki, o şa­hıs üze­rin­de kuş olan ha­çı çek­mek­te o de­re­ce ide­al sa­hi­bi ki, ku­şun o ha­çın üze­ri­ne kon­ma­sı için epey bek­le­me­ş…

İşin da­ha üzü­cü bir ya­nı var:

TDV ile İs­tan­bul Müf­tü­lü­ğü­’nün DİN VE HA­YAT adıy­la or­tak­la­şa ba­sıp, üc­ret­siz da­ğıt­tık­la­rı bir der­gi var. Bu der­gi­nin 2013 Şu­bat ta­rih­li 18. sa­yı­sı­nın 25. sa­hi­fe­sin­de­ki Mus­ta­fa Ke­le­bek im­za­lı ya­zı­nın ba­şı­na, bu kuş­lu-haç ile hi­lâl res­mi ko­nul­muş.   

Bir­kaç ay ön­ce es­ki Di­ya­net İş­le­ri Baş­kan­la­rı­mız­dan Ömer Na­su­hi Bil­me­n’­i an­ma top­lan­tı­sın­da İs­tan­bul Müf­tü­sü Rah­mi Ya­ra­n’­ı gö­rün­ce, bu­nu ken­di­si­ne ha­ber ver­dim.  

Ön­ce kuş­lu-haç hi­lâl fo­toğ­ra­fın­dan bah­se­dip “Hi­lâl ile haç gök­yü­zün­de bu­luş­tu­” söz­le­ri­ni ak­ta­rın­ca, “Na­sıl olur!” ifa­de­siy­le hay­ret ve tep­kiy­le kar­şı­la­dı. Da­ha baş­ka şey­ler de söy­le­ye­cek­ti ki, “Du­run Ho­cam, de­va­mı va­r” de­dim ve bu fo­toğ­ra­fın İs­tan­bul Müf­tü­lü­ğü­’nün bas­tır­dı­ğı DİN VE HA­YAT der­gi­si­nin 18. sa­yı­sın­da da ol­du­ğu­nu söy­le­dim. Ha­liy­le üzül­dü ve “Ma­ale­sef her şe­yi ta­kip ede­mi­yo­ru­z” de­di. Son­ra ki­min koy­du­ğu­nu araş­tır­dı mıbilmi­yo­rum. Bah­set­ti­ğim fo­toğ­raf şu:

Yazının kaynağına ulaşmak için tıklayınız.

Yazar: Ali Eren
24-01-15
E mail: gazetevahdet.com
 
 
Yorumlar: 0
Bu yazı için henüz yorum yapılmamıştır.
HİLÂL İLE HAÇ GÖKYÜZÜNDE BULUŞMUŞ!
Online Kişi: 22
Bu Gün: 240 || Bu Ay: 7.594 || Toplam Ziyaretçi: 2.218.111 || Toplam Tıklanma: 52.144.680