ÂYET-İ KERÎME
Ey Peygamber! Dinlerine uymadıkça Yahudiler de Hrıstiyanlar da senden asla hoşnut olmayacaklardır.
Bakara, 120.
HADÎS-İ ŞERİF
Dünya tatlı ve caziptir. Allah sizi dünyada egemen kılacak ve nasıl davranacağınıza bakacaktır. Dünyadan ve kadınlardan sakının.
Müslim, Rikak, 99.
SÖZÜN ÖZÜ
Bir düşünce için ölümü göze almak, kendini feda ediş değil; hayatı anlamlandırmaktır.
İsmet Özel
Kategori : SANAT / DÜNYA BİR OYUN- Sinema
Okunma Sayısı: 2241
Yazar: Sema Karabıyık
TRT'NİN 'DİRİLİŞ'İ

TRT'NİN 'DİRİLİŞ'İPop müzikte verilen yılın en iyi çıkış yapan ve umut vaat eden şarkıcı ödüllerinden ilhamla, TRT’nin yeni dizisi Diriliş’e yılın en iyi çıkış yapan ve umut vaat eden dizisi diyebiliriz rahatlıkla. İlk defa bir dizi ilk bölümüyle hem reyting listesinde zirveye oynadı hem de sosyal medyada ses getirdi. İktidar projesi mi diye düşünen, TRT’de yayınlandığı için mesafeli olmaya çalışanlar haricinde, köşelerde yazılanlar ağırlıklı olarak olumlu. Reytingin köküne kibrit suyu diyenlerle yeni panel kaliteden anlamıyor diyenleri aynı potada eritme başarısını gösterdi Diriliş. Yüksek reyting her zaman işin kaliteli olduğuna işaret değildir ama reyting güçlü bir gösterge, yapılan işin seyircide karşılığı olup olmadığının göstergesi.

Bir program ya da dizi kanalın gidişatını toptan değiştirebilme gücüne sahip. Muhteşem Yüzyıl, Kurtlar Vadisi, Karagül bu manada ilk akla gelen lokomotif diziler. Osmanlıca dersi, Yeni Osmanlı tartışmalarının yaşandığı bir zaman diliminde yayına başlayan Diriliş, TRT’nin dirilişinin ilk adımı olabilecek güçte bir dizi.
Merak duygusu ile ekran başına geçen seyircinin kalıcı olabilmesinde senaryo ve yapım kadar kanalın yayın politikası da önemli. Muhteşem Yüzyıl tekrarsız yayın anlayışını tercih ederek seyirciyi kendine sadık kılmıştı. Diriliş de ilk bölümdeki seyirciyi kaybetmemek, yeni seyirciler eklemek adına tekrarsız yayın anlayışına geçmeli. Perşembe günü ilk bölüm tekrarının reytinginin düşük gelmesi bu konuda gecikilmemesi gerektiğine işaret.

İnternet yayınının önlenmesi de reytinglere olumlu yansıyacaktır. Ki burada yine Muhteşem Yüzyıl’ı örnek verebiliriz. Muhteşem Yüzyıl’ı sadece Star’ın internet sitesinden izlemek mümkündü ki o da dizinin internet reytingini ölçebilmek adına iyi bir göstergeydi. TRT veya Tekden Film  tarafından uyarı yazısı gönderildiği takdirde dizi siteleri mahkemelik olmamak adına kapatılmamak adına Diriliş’i listelerinden çıkartırlar.

Halis niyetlerle çekilen dizilerin yüksek reyting oranıyla yoluna devam etmeleri sektörün geleceği açısından da önemli. Bilindiği gibi yeni dizi kararları reyting listesi baz alınarak veriliyor. Yapımcıların ve kanalların en büyük ilham kaynağı reyting listesi. Bazı diziler neden seyredilmiyor, neden seyirci kaybediyor temalı yazılar kaleme alırken çıkış noktam budur. Ne ahkam kesmek ne kanaat önderi olmaya savunmak. Yedi Güzel Adam reyting rekorları kırarak izlenseydi sektör benzerlerini yapmak için kolları sıvardı. Halbuki şimdi şiirin Türk halkında karşılığı yok dendi geçildi. Eğlencelik gülüp geçilecek komedi dizileri yerine TRT’nin Diriliş, Yedi Güzel Adam benzeri daha çok dizi yapması gerekiyor.

İlk bölüm sınavını başarıyla verdi Diriliş. Muhteşem Yüzyıl’ın yetersiz kaldığı savaş/dövüş sahneleriyle dikkat çekmeyi başardı, seyircide biz de yapabiliyormuşuz coşkusu yaşattı. Sürenin uzunluğundan ve düz bir anlatım tercih edilmesinden dolayı zaman zaman tempo düştü, dikkat dağıldı. Bütün karakterler ilk bölümden hikayeye dahil olsun düşüncesi senaryonun dağılmasına sebep oldu. Merak duygusuyla ekran karşısına geçen, görsel bir şölene dönüşen dövüş sahneleriyle seyirciyi ekrana yapıştıran Diriliş’in hikaye anlatma kısmına odaklanması gerekiyor. Çünkü senaryonun sürprizi yok, tahmin edilebilir, öngörülebilir bir hikayesi var. Sürenin uzunluğundan dolayı her bölüm yer verilecek dövüş ve savaş sahneleri bir süre sonra hep aynı şeyi izliyor hissi verecek. Öldürme sahneleri çok başarılı, gerçek izlenimi verse de, (+7) uyarısıyla prime time’da yayınlanan Diriliş, bizimkiler yapmış anlayışıyla çocukların rahatlıkla izleyebileceği bir dizi değil. Akıllı işaretin acilen gözden geçirilmesi gerekiyor.  

Halime ile Ertuğrul’un kesişen hikayelerinin aşka dönüşümü, Kayı boyundan Osmanlı Beyliğine geçişte kilit bir öneme sahip. Kibrinin güdümüne giren Gündoğdu yerine mazlumun yanında olmayı tercih eden Ertuğrul’u halefi olarak işaret eden Süleyman Şah’ın rüyası da bir o kadar etkileyici idi. Birebir gerçeği görmek olarak yazılan rüya sahnelerinin aksine, rüyayı ehline anlatmalı ve yorumlatmalı sözüne hayat verdiği için senaristi ayrıca kutlamak gerek.

Yazının kaynağına ulaşmak için tıklayınız.

Yazar: Sema Karabıyık
14-12-14
E mail: yenisafak.com.tr
 
 
Yorumlar: 0
Bu yazı için henüz yorum yapılmamıştır.
TRT'NİN 'DİRİLİŞ'İ
Online Kişi: 8
Bu Gün: 212 || Bu Ay: 8.026 || Toplam Ziyaretçi: 2.218.982 || Toplam Tıklanma: 52.153.454