ÂYET-İ KERÎME
Ey Peygamber! Dinlerine uymadıkça Yahudiler de Hrıstiyanlar da senden asla hoşnut olmayacaklardır.
Bakara, 120.
HADÎS-İ ŞERİF
Dünya tatlı ve caziptir. Allah sizi dünyada egemen kılacak ve nasıl davranacağınıza bakacaktır. Dünyadan ve kadınlardan sakının.
Müslim, Rikak, 99.
SÖZÜN ÖZÜ
Bir düşünce için ölümü göze almak, kendini feda ediş değil; hayatı anlamlandırmaktır.
İsmet Özel
Kategori : / ÎMAN VE İSLÂM
Okunma Sayısı: 2719
Yazar: Ebubekir Sifil
NÎSÂ, 115 VE HZ. PEYGAMBER'E MUHÂLEFET ETMEK

NÎSÂ, 115 VE HZ. PEYGAMBER'E MUHÂLEFET ETMEK“Kim, kendisine dosdoğru yol, hidâyet belli olduktan sonra Peygambere muhalefet eder ve mü’minlerin yolundan ayrılıp kendisine başka bir yol tutarsa, onu ayrıldığı o yolda bırakırız, ahrette de cehenneme atarız, o ne kötü varış yeridir.” [Nisâ / 115]

Bir kimsenin elinde Kur’ân’ı Kerim varken Peygambere muhalefet etmesi mümkün müdür? Evet, mümkündür. Günümüzde belki de en sık rastladığımız durumdur.

Aleyhissalâtû ve’s-selam efendimiz Ashabıyla birgün otururken, bir süre tefekkür etti, sonra mübarek başını kaldırdı ve dedi ki; “ilim aranızdan çekilip alındığında haliniz nice olur.”

Oradaki Sahabîler şaşırdılar ve içlerinden birisi; “Ya Resûlallah, biz Kur’ân’ı okuyoruz, çoluk çocuğumuza, hanımlarımıza okutuyoruz, ezberliyoruz, ezberletiyoruz, birlikte müzâkere ediyoruz, böyle olduğu halde ilim bizim aramızdan nasıl çekilip alınır?” diye sordu.

Resûlullah (s.a.v.) efendimiz ise, bu soruyu soran Sahabî Abbad ibn Bişr(r.anh)’e;

“Anan seni kaybetsin ey Abbad, ben de seni Medine’nin fakîhlerinden bilirdim. Tevrat ve İncil, Yahudi ve Hıristiyanların elindeyken onlara bir fayda sağladı mı?” dedi. (Ahmed b. Hanbel, Tirmizî, İbn Mâce)

Demek ki öyle bir hal olacak ki, Kur’ân bizim elimizde olacak ama biz ondan faydalanmayı bilemeyeceğiz! Kur’ân’ı Kerim’in elimizde olması bizim sapmamıza mani olmayacak.

Peki bu nasıl olacak? Aleyhissalâtû ve’s-selam efendimiz’e muhalefet etmekle olacak.

Günümüzde Kur’ân’dan hareket ettiğini söyleyen çevrelerce tartışma gündemine getirilen, önümüze koyulan meselelere bir bakın... Kader diye bir İslâm inancı var mıdır, yok mudur tartışıyoruz, Kur’ân’da başörtüsü var mıdır yok mudur, tartışıyoruz, Peygamber efendimiz(s.a.v.)’in şefaat yetkisi var mıdır yok mudur tartışıyoruz, Kabirde azap var mıdır, yok mudur tartışıyoruz.

Bunları neden tartışıyoruz? Kur’ân’ı Kerim elimizde iken bütün bunları tartışıyorsak eğer, -Allah korusun- Aleyhissalâtû ve’s-selam efendimiz’e muhalefet etmişiz ve başka bir istikamete doğru gidiyoruz demektir, dikkatli olmamız lazım! Çünkü bunların hiçbirisini Peygamber efendimiz(s.a.v.) tartışmamış ki, Sahabe-i Kirâm tartışmamış ki, bunların hepsi İslâm inancı olarak Peygamber efendimiz(s.a.v.) tarafından Sahabe-i Kirâm’a tebliğ edilmiş, onlar da bütün olarak bunu kabul etmişler, bunlara iman etmişler, ve bunun üzerine bir iman, bir itikâd inşa etmişler. Ama biz bugün bunları tartışıyoruz! Bu peygambere muhalefet değil de nedir?

Acaba bir tane hadîs gösterebiliyorlar mı; “Peygamber şefaat etmeyecek, böyle bir şey yok, bunlar sonradan uydurulmuştur” diye? veya bir tane hadîs gösterebiliyorlar mı “Kabir azabı yoktur, bu sonradan uydurulmuştur” diye? Hayır. Bu konular ve diğerleri ile ilgili ne kadar hadîs varsa hepsi bize diyor ki; “bunlar var”, Hadisler böyle diyorken, biz “bunlar yoktur” diyorsak bunun adını ne koyacağız? Bunun adı Peygambere muhalefettir ve açık, net olarak budur.

Ve şuna da dikkat edin, eğer bir kimse bu iddiaları, bu meseleleri tartışmaya devam ederse, Allah Teâlâ buyuruyor ki; “Onu ayrıldığı o yolda, gittiği o istikamette bırakırız.” Onun artık geri dönme şansı da olmaz. Nitekim bu tür meseleleri tartışan insanlara bakın, bu tartışmaları gündemimize sokanlara bakın, bunların hiçbirisi, “yav ben hata etmişim, bu böyle değilmiş” demiyor, diyemiyor…

Bu şekilde birisi var mı sizin bildiğiniz, öncesinde desin ki; “Kur’ân’da kader inancı diye bir inanç yok, şefaat diye bir şey yok ”, sonra dönüp desin ki; “yav ben hata etmişim, tövbe estağfirullah”

Ben şahsen hiç rastlamadım böyle bir şeye. İşte bu durum, bu ayetin delâletidir.

Ebubekir Sifil Hoca
Riyâzû’s-Sâlihîn 1.ders’ten.

Yazının kaynağına ulaşmak için tıklayınız.

Yazar: Ebubekir Sifil
20-08-14
E mail: facebook.com
 
 
Yorumlar: 0
Bu yazı için henüz yorum yapılmamıştır.
NÎSÂ, 115 VE HZ. PEYGAMBER'E MUHÂLEFET ETMEK
Online Kişi: 15
Bu Gün: 454 || Bu Ay: 9.677 || Toplam Ziyaretçi: 2.201.417 || Toplam Tıklanma: 51.944.138