ÂYET-İ KERÎME
Ey Peygamber! Dinlerine uymadıkça Yahudiler de Hrıstiyanlar da senden asla hoşnut olmayacaklardır.
Bakara, 120.
HADÎS-İ ŞERİF
Dünya tatlı ve caziptir. Allah sizi dünyada egemen kılacak ve nasıl davranacağınıza bakacaktır. Dünyadan ve kadınlardan sakının.
Müslim, Rikak, 99.
SÖZÜN ÖZÜ
Bir düşünce için ölümü göze almak, kendini feda ediş değil; hayatı anlamlandırmaktır.
İsmet Özel
Kategori : / ÎMAN VE İSLÂM
Okunma Sayısı: 2902
Yazar: M. Şevket Eygi
VEHHÂBÎ İSYANI, OSMANLI BEYLİĞİ

VEHHÂBÎ İSYANI, OSMANLI BEYLİĞİArabistan’ın Necd bölgesinde Vehhabî isyanı başlayınca bir kısım Osmanlı devleti idarecileri fazla önem vermemişler, sıradan bir başkaldırma sanmışlar, çapulcu bedevîlerin işidir sanmışlardı.
Vehhabî isyanları, Osmanlı İslam devletinin ve Hilafetin yıkılmasının sebeplerindendir.
Başlangıçta önem verilmeyen bu isyanın neticesinde zengin bir krallık kurulmuştur.
Vehhabî isyanlarına karşı, Osmanlıya bağlı Mısır güçleri gönderilmiş, hattâ bir defasında, ele geçirilen bir Vehhabî lideri İstanbula getirilip Sultanahmet meydanında idam edilmiştir.
1299’da (veya 1300’de) kurulan Osmanlı beyliği pek küçük bir devletti. İki küçük şehirden, birkaç köyden, az bir araziden ibaretti. Anadoludaki en küçük İslam birimi Osmanlıydı. O tarihte yaşayan bir kimse, Müslüman veya Hıristiyan olsun, bu beyliğin ileride insanlık tarihlinin görüp göreceği en büyük cihan devleti, Milletler birliği, bir Pax Ottomana olacağını tahmin ve tahayyül edemezdi.
Birinci dünya savaşında onbaşı rütbesiyle savaşan Adolf Hitler’in ikinci dünya savaşında Almanya’nın Führer’i olacağını, Mareşallere kumanda edeceğini kim düşünebilirdi?
1926’da Van’dan Barla’ya sürgün edilen Bediüzzaman Said Nursî’nin pek geniş ve derin bir mâneviyat fâtihi olacağı başlangıçta tahmin edilebilir miydi?
Tarih sürprizlerle doludur.
14’üncü asırda Anadolu birliğini Karaman beyliğinin kurması beklenirdi ama o devlet batmış, iki köyden, bir aşiretten ibaret Osmanlı beyliğinden, bırakın Anadolu birliğini, bir cihan devleti çıkmıştır.
Vehhabîler Medine ve Mekkedeki bütün kabristanları, mezarları, türbeleri yıkmıştır. Bir tek türbe, Resulullah Efendimizin ve yanında yatan iki yârının, Hz. Ebubekir ile Hz. Ömer’in kubbeleri kalmıştır. İslam aleminin tepkisinden korkmasalar onu da yıkacaklardır.

Vehhabî isyanları esnasında çok sayıda Sünnî Müslüman katl edilmiştir.
Tasavvuf tekkeleri kapatılmış, Vehhabiliği tenkit eden ulema, fukaha ve meşayih idam edilmiş, büyük baskılara maruz bırakılmıştır.
Mevlid okumak, Delail-i Hayrat kitabı okumak, topluca zikir halkası oluşturup Tevhid çekmek yasaklanmıştır.

Güney sınırımızın ötesinde önce IŞİD, sonra İslam Devleti adıyla sahneye çıkan gücün içyüzü, bugünkü durumu nedir, geleceği nasıl olacaktır?.. Devam edecek midir?.. Yıkılacak mıdır?.. Üçüncü dünya savaşına sebep olacak mıdır?

Gaybı bilemeyiz ama gelişmeleri magazin ve dedikodu gözlüğüyle değil, ciddî ve ilmî bakışla incelememiz gerekir. Duygusal düşünmekten kaçınmalıyız.
Yeni gelişmelerin çeşitli vecheleri vardır: Dinî, teolojik tarafı… Siyasî tarafı… İçyüzü… Arkasında uluslararası güçlerin olup olmadığı… Geleceğe ait stratejik tahminler, senaryolar…
Gaybı Allah bilir ama aqıllı, kültürlü, firasetli, sezgi sahibi kimseler az çok isabetli tahminler yapabilir. Bendeniz bu kimselerden biri olduğumu iddia etmiyorum ama ülkemizde böylelerinin olmasını ve bizi aydınlatacak yazılar, raporlar, stratejik araştırmalar yayınlamalarını istiyorum.
Başlangıçta Dolmabahçe sarayında oturan bir Halifesi bulunan, Şeriata saygılı ve bağlı, Men’i Müskirat (Alkollü içkiler yasağı) kanunu çıkartan, sonra nice boyalara giren TC nereye gitmektedir?
Kemalizm vesayet egemen azınlık ideolojisi gücünü ve hükümranlığını sürdürebilecek midir?
Türkiye Kürdistan Federasyonundan bahs ediliyor. Bu ne demektir?
Türkiye parçalanacak mı, büyüyecek midir?
Evet gemi nereye gidiyor, biz nereye gidiyoruz?

Yazının kaynağına ulaşmak için tıklayınız.

Yazar: M. Şevket Eygi
31-07-14
E mail: milligazete.com.tr
 
 
Yorumlar: 0
Bu yazı için henüz yorum yapılmamıştır.
VEHHÂBÎ İSYANI, OSMANLI BEYLİĞİ
Online Kişi: 23
Bu Gün: 145 || Bu Ay: 4.699 || Toplam Ziyaretçi: 2.212.563 || Toplam Tıklanma: 52.077.852