ÂYET-İ KERÎME
Ey Peygamber! Dinlerine uymadıkça Yahudiler de Hrıstiyanlar da senden asla hoşnut olmayacaklardır.
Bakara, 120.
HADÎS-İ ŞERİF
Dünya tatlı ve caziptir. Allah sizi dünyada egemen kılacak ve nasıl davranacağınıza bakacaktır. Dünyadan ve kadınlardan sakının.
Müslim, Rikak, 99.
SÖZÜN ÖZÜ
Bir düşünce için ölümü göze almak, kendini feda ediş değil; hayatı anlamlandırmaktır.
İsmet Özel
Kategori : DÜNYADA NELER OLUYOR / İSLÂM ÂLEMİ
Okunma Sayısı: 1893
Yazar:
TÜRKİYE MISIR'DAKİ İDAMLAR KARŞISINDA SESİNİ YÜKSELTTİ

Mısır'da Müslüman Kardeşler üyesi 528 kişinin idama mahkum edilmesi, ülke genelinde AK Parti Gençlik Kolları il teşkilatları ve bazı sivil toplum kuruluşlarınca protesto edildi.

İzmir'de, Konak Meydanı'nda toplanan AK Parti İl Gençlik ve Kadın Kolları üyeleri, ellerinde "İnsanlık ölüyor, dünya susuyor", "Mısır hiç değişmedi, zindanları Yusuf dolu" yazılı ve idam kararlarına tepki gösteren çeşitli dövizler taşıdı.

"Rabia" işareti yapan partililer, tekbir getirerek "Zulme sessiz kalmayacağız" sloganı attı. Temsili olarak idam sehpası kuruldu, bazı partililer kefen giydi.

AK Parti İl Gençlik Kolları Başkanı Bilal Kırkpınar, burada yaptığı açıklamada, Muhammed Mursi'nin 17 Haziran 2012'de Mısır'ın halk tarafından seçilen ilk cumhurbaşkanı olduğunu, demokrasi dışı yollarla, darbeyle koltuğundan indirildiğini, darbenin karşısında duran binlerce Mısırlının katledildiğini anlattı.

Kırkpınar, Konak Meydanı'nda idam kararlarına tepki olarak imza kampanyası başlattıklarını, toplanan imzaların idam kararlarını onaylayacak olan Mısır Müftüsü'ne gönderileceğini belirterek, tüm vatandaşların bu kampanyaya destek vermelerini istedi.

- Aydın

Aydın'da AK Parti Gençlik Kolları'nın organizesinde Atatürk Kent Meydanı'nda bir araya gelen sivil toplum kuruluşları, ortak basın açıklamasıyla Mısır'da 528 kişi için verilen idam kararına tepki gösterdi.

Grup adına basın açıklamasını okuyan AK Parti İl Gençlik Kolları Başkanı Sami Üner, Mısır'da darbe yönetiminin iktidara gelmesi sonrasında eziyet ve baskıların dinmek bilmediğini, idam kararlarının da bunlardan birisi olduğunu söyledi.

"Rabia" işaretinin yanı sıra darbe ve idam karşıtı pankartlar taşıyan vatandaşlar, tekbirler getirerek gelişmeleri protesto etti.

AK Parti İl Gençlik Kolları'nın yanı sıra, Memur Sen'e bağlı sivil toplum kuruluşları, İHH İnsani Yardım Vakfı, İlim Yayma Cemiyeti, Ensar Vakfı, Anadolu Gençlik Derneği, Aymelek Derneği ve Medeniyet Gençliği Derneği'nin aralarında bulunduğu çok sayıda sivil toplum kuruluşunun destek verdiği organizasyonda, Mısır Müftüsü'ne gönderilmek üzere idam kararının iptali istemiyle imza kampanyası da başlatıldı.

- Denizli

Denizli'de Delikliçınar Meydanı'nda AK Parti İl Gençlik Kolları öncülüğünde toplanan Memur-Sen, Medeniyet ve İnsani Yardım Derneği (MEDENİYAD) ile çeşitli sivil toplum kuruluşları üyeleri, "Müslüman uyuma kardeşine sahip çık", "Mısır'a uzanan eller kırılsın", "Katil Sisi, seninleyiz Mursi" şeklinde sloganlar atıp tekbir getirdi.

Meydanda sembolik olarak darağacı kurulurken, bazı kişiler kefenle eyleme katıldı, meydanda vatandaşlara 528 karanfil dağıtıldı.

- Uşak

Kent meydanında bir araya gelen AK Parti Uşak Gençlik Kolları ve destek veren bazı sivil toplum kuruluşu üyeleri, ellerinde döviz ve pankartlar taşıyıp, slogan atarak 528 kişi için verilen idam kararına tepki gösterdi.

AK Parti Gençlik Kolları Başkanı Muhammet Kuzubaşı, grup adına yaptığı açıklamada, Mısır'da 3 Temmuz'da başlayan süreci büyük bir kaygıyla izlediklerini söyledi. Darbe sonrasında yaşanan çatışmalarda binlerce masum insanın yaşamını yitirdiğini hatırlatan Kuzubaşı, "Tüm dünya, Mısır'da yaşanan olayları sadece izliyor" dedi.

- Kayseri

AK Parti Kayseri Gençlik Kolları Başkanı Hüseyin Okandan, Cumhuriyet Meydanı'nda yaptığı açıklamada, Mısır'da kurulan gayrimeşru mahkemenin 528 İhvan-ı Müslimin hakkında idam kararı verdiğini belirtti.

Yalnızca darbe zihniyetinin vermiş olduğu idam kararının değil, inançlarını ve haklarını savunan Mısır halkının haksız mahkumiyetlerinin de sona ermesi gerektiğini belirten Okandan, "Bizler her zaman halkın egemenliğine ve demokrasiye inanan, her coğrafyaya el uzatan bir liderin AK gençleri olarak zulme hiçbir zaman sessiz kalmadık, kalmayacağız" ifadesini kullandı.

Eyleme katılan grup sloganlar atarak, idamları protesto eden yazıların yer aldığı dövizler açtı.

- Nevşehir

AK Parti Gençlik Kolları öncülüğünde Atatürk Bulvarı Gülbahçe girişinde yapılan eyleme Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver de destek verdi.

Eylemin yapıldığı alanda temsili idam sehpası kuruldu.

Başkan Ünver, Mısır'da darbe karşıtları hakkında verilen idam kararının tarihe kara bir leke olarak geçeceğini söyledi. Dünyanın çok ağır bir imtihandan geçtiğini ifade eden Ünver, "Türkiye’deki sokak olaylarında ülkeyi karıştırmak isteyenlere duyarlılık gösteren dünyanın büyük medya organları 3 tane ağacın peşine düşerek, tüm dünyaya 24 saat canlı yayın yaparken, bugün yüzlerce insan hakkında verilen idam kararlarına tek satırla bile yer vermemesi artık uyanmamız gerektiğini hatırlatan en önemli bir gösterge" diye konuştu.

Açıklamanın ardından katliamın durması için imza atan vatandaşlara karanfil dağıtıldı.

- Niğde

Niğde'de ise AK Parti Gençlik Kolları ve bazı sivil toplum kuruluşu üyeleri, Cumhuriyet Meydanı'nda Mısır'da darbe karşıtı 528 kişiye idam cezası verilmesini protesto etti.

Vatandaşlara karanfil dağıtılarak idamların durdurulması için imza kampanyası başlatıldı.

- Kütahya

AK Parti İl Gençlik Kolları üyesi grup, Zafer Meydanı'nda toplanarak Mısır'daki idam kararını protesto etti.

Giydikleri beyaz gömleklerle temsili idam sehpalarının üzerine çıkıp, ipleri boyunlarına geçiren grup üyeleri, daha sonra idamların durdurulması için vatandaşlardan imza toplandı.

- Antalya

AK Parti Antalya Gençlik Kolları üyeleri, hazırladıkları temsili üç darağacıyla Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) öğrencileri ise kefen giyerek, Mısır'da 528 kişinin idama mahkum edilmesini protesto etti.

Trafiğe kapalı Kazım Özalp Caddesi'nde AK Parti İl Gençlik Kolları Başkanı Hasan Bozdemir tarafından basın açıklaması yapılması sırasında caddenin çeşitli noktalarında üç temsili darağacı kuruldu. Üç partili de üzerilerine giydikleri kefenlerle darağacına asılanları temsil etti.

- Isparta

Süleyman Demirel Üniversitesi'nde (SDÜ) bir grup öğrenci, üniversitenin doğu yerleşkesinde toplandı. Pankartlar taşıyan ve sloganlar atan üniversiteli gençlerden bazıları temsili kefen giydi.

- Gaziantep

Gaziantep Demokrasi Meydanı'nda toplanan AK Parti Gençlik Kolları üyeleri, imza kampanyası başlattı. Eylemde, kefen giyen 3 kişinin boyunlarına "Hüküm; idam. Gerekçe; demokrasiye inanmak" yazılı temsili idam kararı asıldı.

- Şanlıurfa

Şanlıurfa'da Topçu Meydanı'nda toplanan grup üyeleri, "Rabia" işareti yaparak, darbeyle görevinden uzaklaştırılan Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi lehine slogan attı.

Basın açıklamasının ardından temsili kefen giyerek idam kararını protesto eden grup, Mısır Müftülüğü'ne gönderilmek üzere imza kampanyası başlattı.

- Kahramanmaraş

Kahramanmaraş'ta Trabzon Caddesi Özel İdare İş Merkezi önünde toplanan grup, kararı protesto etmek amacıyla imza kampanyası başlattı.

Sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve vatandaşların da katıldığı eylemde, kefen giyen bir kişi, basın açıklaması süresince temsili olarak oluşturulan idam sehpası önünde bekledi.

- Kilis

Kilis'te Cumhuriyet Meydanı'nde toplanan grup, idam kararını protesto etti.

Belediye Başkanı Hasan Kara, burada yaptığı açıklamada, Mısır'da alınan idam kararına ilişkin gerek Mısır'da gerekse diğer İslam ülkelerinde özgürlük mücadelesi verildiğini belirtti.

Batı ülkelerinin özgürlük mücadelesini yüzyıllar boyunca savaşarak elde ettiğini ifade eden Kara, "Batının meşhur yüzyıllar savaşı vardır. Batıda demokrasinin yerleşmesi çok kolay olmamıştır. Mursi'nin arkadaşlarının idam edilmesi hiçbir şeyi değiştirmeyecek. Zalimler zalimliğini yapacak ama mazlumlar ve özgürlük savaşçıları da bedel ödemeye devam edecekler" dedi.

- Adıyaman

Demokrasi Parkı'nda toplanan grup, "Rabia" işareti yaparak, darbeciler aleyhine ve Mursi lehine slogan attı.

AK Parti İl Başkanı Halil İbrahim Fırat, Mısır'daki darbenin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından dünyaya duyurulduğunu, darbeye ve idam kararlarına Türkiye'nin en sert tepkiyi gösterdiğini söyledi.

Açıklamaların ardından temsili olarak idam sehpasında boyunlarına ip geçirilen ve kefen giyen kişiler, vatandaşlara karanfil dağıttı.

- Edirne

Rabia Platformu üyesi grup, PTT Başmüdürlüğü önünde temsili darağacı kurarak idam kararını protesto etti

- Bursa

AK Parti Osmangazi İlçe Gençlik Kolları üyeleri, Orhangazi Parkı'nda açtıkları stantta vatandaşlardan Mısır'da 528 kişi hakkında verilen idam kararını protesto için imza topladı. Kampanyaya katılanlara, "Rabia" işareti bulunan fularlar dağıtıldı.

- Adana

AK Parti Adana İl Başkanlığı önünde toplanan üyeler, sembolik kurulan idam sehpasında, kefen giymiş birinin boynuna ilmek geçirerek, kararı protesto etti.

- Mersin

AK Parti Mersin İl Gençlik Kolları üyesi grup da öğle namazı sonrası Ulu Cami önünde toplanarak, karara tepki gösterdi ve imza kampanyası başlattı.

- Tokat

Tokat'ta Saadet Partililer ve vatandaşlar, Mısır'da Müslüman Kardeşler üyesi 528 kişinin idama mahkum edilmesini protesto etti.

- Konya

Kültürpark'ta AK Parti İl Gençlik Kolları Başkanı Ahmet İzi tarafından basın açıklaması yapılmasının ardından katılımcılar, sivil toplum kuruluşlarının Kayalıpark'ta gerçekleştireceği protestoya katılmak için sloganlar atarak alana yürüdü.

Konya Sivil Toplum Kuruluşları (STK) İcra Heyeti Başkanı Latif Selvi, burada yaptığı konuşmada,  "Bizler vicdanımızın sesini harekete geçirerek yine bu topraklardan haykırmak mecburiyetindeyiz" diye konuştu.

- Trabzon

Mısır'da verilen idam kararlarını protesto etmek amacıyla AK Parti Trabzon Gençlik Kolları tarafından, Atatürk Alanı'ndaki Meydan Parkı'nda basın açıklaması yapıldı.

Bazı katılımcıların kefen giydiği açıklama sırasında dua edildi ve kurulan 8 darağacına kırmızı karanfil asıldı. Ayrıca, kefen giyen bir kişi darağacına çıkartılarak temsili olarak idam canlandırıldı.

- Artvin

Artvin çok katlı otopark önünde gerçekleştirilen protestoya ise Artvin Belediye Başkanı Mehmet Kocatepe, AK Parti İl Başkanı Erkan Balta, AK Parti Kadın Kolları Başkanı Şule Özyer, AK Parti Artvin Gençlik Kolları Başkanı Burak Coşkun, değişik kesimlerden sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile vatandaşlar destek verdi.

- Bayburt

Cumhuriyet Caddesi'ndeki Türk Dünyası Parkı'nda AK Parti Bayburt Gençlik Kolları tarafından düzenlenen basın açıklamasına Bayburt Belediye Başkanı Mete Memiş, AK Parti İl Başkanı Hakan Kobal, İl Kadın Kolları Başkanı Meryem Kılıç, İl Gençlik Kolları Başkanı Fatih Eraslan ile vatandaşlar katıldı.

Birçok ilde, temsili darağacı kurularak, bazı katılımcıların sembolik kefen giydiği protestolarda, idam kararının iptal edilmesi için imza kampanyası başlatıldı ve vatandaşlara karanfil dağıtıldı.

Haberin kaynağına ulaşmak için tıklayınız.

Yazar:
10-04-14
E mail: habervaktim.com
 
 
Yorumlar: 0
Bu yazı için henüz yorum yapılmamıştır.
TÜRKİYE MISIR'DAKİ İDAMLAR KARŞISINDA SESİNİ YÜKSELTTİ
Online Kişi: 27
Bu Gün: 592 || Bu Ay: 5.982 || Toplam Ziyaretçi: 2.214.842 || Toplam Tıklanma: 52.114.712