HALEB'E DÖNÜÞ

Halep, 12 Aralýk 2016'da Rus ve Ýran destekli Esed ordusu tarafýndan düþürülmüþtü. Üzüntümüz hadsizdi. 30 Kasým 2024'te geri alýndý.

YET- KERME
Ey Peygamber! Dinlerine uymadýkça Yahudiler de Hrýstiyanlar da senden asla hoþnut olmayacaklardýr.
Bakara, 120.
HADS- ERF
Dünya tatlý ve caziptir. Allah sizi dünyada egemen kýlacak ve nasýl davranacaðýnýza bakacaktýr. Dünyadan ve kadýnlardan sakýnýn.
Müslim, Rikak, 99.
SZN Z
"Her kim selefin bilmediði bir amel icad ederse, Peygamber'in risalete ihanet ettiðini iddia etmiþ olur. Çünkü din tamamlanmýþtýr (Maide, 3) O gün din olmayan þey bugün de din deðildir."
Ýmam Mâlik
Kategori : / MAÂRÝF (Eðitimle Ýlgili Yazýlar)
Okunma Says: 1843
Yazar: Ord. Prof. Dr. Ali Fuat Baþgil
BAÞARILI OLMANIN YOLLARI

Çalma hayatnn genel prensipleri:

Her iin ve meslein kendi bünyesine mahsus çalma ve ileme usul ve kurallar vardr. Bunlar meslek sahipleri bilir. Bir de, bedeni ve fikri her çeit i ve çalma hayatnn ve baarl olmann baz genel ve gerçekçi kurallar vardr. Bunlardan bazlar öyledir:

* Çalmak için müsait vakit bekleme. Her zaman çalmak için müsait bil. Kendine göre müsait vakit beklersen, o hiçbir zaman gelmez.

* Çalmak için müsait yer arama. Her yeri çalmak için müsait bil. Kendine göre müsait yer beklersen, o yeri hiç bulamayabilirsin.

* Bir günde ve bir zamanda yapman gereken bir ii, bir dersi, bir vazifeyi [ibadeti] yarna erteleme. Çünkü her günün ii kendine yeter. [Hadis-i erifte (Yarn yaparm diyenler helak oldu) buyuruluyor.]

* Bir zamanda yalnz tek bir ii yap, yalnz bir ders, bir kitap, hatta bir konu üzerinde çal. Tâ ki, dikkatin ve kuvvetin yaylp zayflamasn. Bir zamanda birden fazla ii yapaym diyen hiçbirini tam ve temiz yapamaz. Dünyaca tannm, en büyük slam âlimlerinden biri olan mam- Gazali’ye hya-i Ulum adl muazzam eserini nasl bir çalma ile vücuda getirdiini sormular: “Bir zamanda yalnz bir konu, bir mesele üzerinde çaltm” demi.

* Baladn bir ii bitirmeden baka bir ie balama. Yarda kalan i balanmam demektir.

* Bir günün iini (dersini, vazifesini) bitirdikten sonra ertesi günü ne i yapacana karar ver,
yahut hiç olmazsa çalmaya balamadan evvel, hangi i (ders, kitap) üzerinde çalacan düünüp kararlatr ve çalmaya bu kararla otur.

* Bir ie balamadan, bir dersi örenmeye, bir kitab okumaya oturmadan önce düün ve çalman için gereken eyleri yannda ve elinin altnda bulundur. Tâ ki, ikide bir kalem, kat aramaya kalkp da dikkatin dalmasn.

* Çalmaya oturduun zaman tpk ate hattnda düman gözetleyen bir asker gibi uyank ol, ve dikkat kesil ve bütün ruhi ve bedeni kuvvetinle kendini ie ver, o ie konsantre ol. [i kendine düman bil, sen onu güzel bitirmezsen, o seni kötü ekilde bitirir.]

* Bir ie balamadan önce, o ii en ksa bir zamanda, en kolay ve en temiz bir surette nasl yapmak, nasl örenip etüt etmek mümkün olduunu iyice düünüp hesapla. [Plansz programsz projesiz ie balayana ahmak denmez mi? slam âlimleri, (Doru sebebe yapan, doru netice alr) buyuruyorlar.]

* Çaltn bir i üzerinde herhangi bir güçlüü yenmeden bir adm bile gerileme. yi bil ki, ylgnlk maskeli bir tembelliktir. Yine bil ki, çalma sevgisi, güçlükleri yenmekten doar ve kuvvetlenir. Güçlüü yenmekten hasl olan manevi zevk, esiz bir zevktir. Emin ol ki, savata zafer ve ite baar ylmadan sabrla devam edenindir. Sebat önünde güçlükler erir ve imkansz görünenler imkanl hâle gelir.

* inde rastladn bir güçlüü önce parçala. Her parçay birer birer ve sra ile yenmeye çal. Bunun için, mesela, bir dersi, bir kitab en basit elemanlarna, ksm ve konularna ayr. Sra ile konuyu iyice ve noksanszca anlayp örenmeden öbür konuya geçme. [Aynsn zaten her gün yemek içmek de yapyorsun. Lokma lokma yiyor, yudum yudum içiyorsun. Bir elma birden yutulur mu? Bunu i hayatnda da uygula.]

* Devaml ve intizaml çal. Her gün ayn saatlerde çalmaya otur. Çalmay uzun aralklarla kesip terk etme. Hasta ve yorgun deilsen tatiller de bile yava ve az da olsa çal. Tâ ki çalma alkanln körlenmesin ve tekrar çalmaya koyulmak için zahmet çekmeyesin.

* Bir i üzerinde yorulursan dinlenmek için iini deitir ve çalma hzn yavalat. Fakat dinlenme bahanesi ile, asla bo oturma. Bo oturann içi, ilemeyen demir gibi, pas tutar. [Akan su pislik tutmaz, durgun su pislik tutar, hastalk yapar.]

* Çok düün.
yi bil ki, çalmak mutlaka hareket etmek ve okumak, yazmak demek deildir. Düünen bir insan, maden kuyularnda kazma sallayan içiden daha çok çalyor demektir.

* Verimli çalmay sakn i üzerinde geçirdiin zamanla ölçüp de, eh bugün u kadar saat çaltm, yetiir deme. Çalmann neticesine ve örendiine bak. [Faydal çalmak, vakti doldurmak deildir, vakti kymetlendirmektir, yani, dünya ve ahirette faydasn göreceimiz neticeleri elde etmektir.]

* Fikri çalmalar için, ayn saatlerde devaml ve tertipli bir surette, günde iki üç saat bile kâfidir. Büyük filozof bni Sina, dünyaca mehur olan (Kitab-ü-ifa) sn, her gün, sabah namazndan sonra Badat’taki bir caminin büyük kandili altnda oturarak, kuluk vaktine kadar, yani takriben iki saat çalmak suretiyle vücuda getirmitir. Mehur ngiliz filozofu Spencer, muazzam eserlerini, günde iki saat çalarak yazmtr. Her sene, bin, bin iki yüz sayfalk eser veren Fransz edibi Emil Zola’ya baarsnn srrn sormular: Her gün yalnzca üç saat çalr ve yazarm demi.

* Sebat et, damlaya damlaya göl olur ve ayn noktaya düen damlacklar, zamanla mermeri bile deler.

*Bir ie, bir derse, bir kitaba baladn zaman, tela edip sabrszlanma. Sakin ve metin ol. Yol al, fakat acele etme. Sindirerek çal ve ören.

* inde ve dersinde herhangi bir fikri ve noktay küçümseyerek ihmal edip geçme. Küçük ihmalden, bazen büyük zararlar doduunu unutma.

* Gece yataa girince, kendini hesaba çek, o gün ne yaptna bak, yarn ne yapacana karar vermeden uyuma.

* Her gün iyi bir eserden sesli olarak be on sayfa oku. Bu sayede konuma ve söz söyleme yetenein geliir.

* Rastladn hikmetli baz güzel ifadeleri ezberle. Bu sayede hem kelime ve ifade haznen zenginler hem de hafzan kuvvetlenir.

* Çaltn bir dersin, bir kitabn konularn bitirdikçe, kitab kapayp, okuduunu ezberden özet halinde not et. Bir dersi, bir kitab en iyi anlayp örenmenin yolu, yazarak, not tutarak çalmaktr.

* Bir dersten örendiin, bir kitaptan okuduun konular arkadalarnla ezberden müzakere et. Bu suretle hem zekan iler ve örendiin sindirilmi olur, hem hafzan kuvvetlenir; hem de düzgün konuma ve düüncelerini açkça ifade etme alkanl kazanrsn.

* Dikkat et! Sözlerin ve yazlarn ksa, açk ve anlaml olsun.

* Okuduun bir kitapta rastladn güzel bir parçay ve orijinal bir fikri -yerini ve sayfasn iaret ederek- not et. Bu suretle biriktirdiin notlar, bir dosyaya, bir fi kutusuna sras ile yerletir. Bir yaz yazmak veya bir eser yapmak istediin zaman, bu notlar senin için zengin bir malzeme hazinesi olur.

* Bir konu hakknda bir yaz veya bir eser yazmaya karar verdiin zaman, önce, bu konu üzerinde yazlm eserleri oku. Tâ ki, herkesin bildii eyleri tekrar edip ömrünü israf etme.

* Fikrî çalmann herkesin mizacna göre deien verimli ve kymetli saatleri vardr.
Bu saatler ahslara göre deiebilir. Sabahn erken saatleri olabilir, kiminde gündüz kiminde gece olabilir. Kendine bak, senin kymetli saatlerin hangileri ise, bunlar hiçbir elenceye feda edip kaçrma.

[Tertip ve düzen sahibi olmak için namazlar aksatmadan klmak gerekir. Namaz alkanl, dier ilerini de düzenli hâle sokar.]

 

Yazar: Ord. Prof. Dr. Ali Fuat Baþgil
09-11-09
E mail: Mail Adresi Yok
 
 
Yorumlar: 0
Bu yazı iin henz yorum yapılmamıştır.
BAÞARILI OLMANIN YOLLARI
Online Kii: 25
Bu Gn: 201 || Bu Ay: 5.294 || Toplam Ziyareti: 2.928.230 || Toplam Tklanma: 58.599.585